Skip to main content

Η έκκληση Ολάντ στον Τσίπρα: Τι του είπε μετά το δημοψήφισμα

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στις συνομιλίες που είχε με τον Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα αλλά και στην στάση του ΠτΔ εκείνες τις δραματικές ώρες.

Αποκαλυπτικός σχετικά με τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα το 2015 για να επιτευχθεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν ο Φρανσουά Ολάντ παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα αλλά και στη στάση που κράτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος εκείνες τις δραματικές ώρες. 

«Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή...» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ολάντ.

Διαβάστε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:

Θέλω να μου περιγράψετε αυτό το δραματικό τηλεφώνημα που είχατε με τον κ. Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Ναι, ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα. Εκείνη την νύχτα τον συνεχάρην για το αποτέλεσμα, αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντάς του το εξής: «Εάν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησέ με, να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μία λύση, θα σε βοηθήσω. Αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που θα έχεις εσύ αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».

Το βράδυ του δημοψηφίσματος είχατε δραματικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι συζητήσατε και σε ποια φόρμουλα καταλήξατε για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος με τον Τσίπρα;

«Ο φίλος μου Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Με διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα είναι ακλόνητα ευρωπαϊκή και μου ζήτησε να εμπιστευτώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στον διάλογο, το οποίο και έγινε. Παρ’ όλο που δεν έχει την ίδια πολιτική κατεύθυνση με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει να βεβαιώσει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, την καλή πίστη του πρωθυπουργού. Καλή πίστη που πράγματι υπήρξε».