Skip to main content

Η οικονομική ιστορία, ο εγχώριος τυχοδιωκτισμός και το Grexit

Η Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικού τομέα και πελατειακού κράτους. Εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο της Πειραιώς.

Η μελέτη της «Οικονομικής Ιστορίας του Ελληνικού Κράτους», απαντάει «στον εγχώριο τυχοδιωκτισμό που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, πρ. υπουργός, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης, στη συζήτηση με θέμα «Έχει θέση η Οικονομική Ιστορία στην Οικονομική Πρόβλεψη;».

Η συζήτηση οργανώθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας ως βάση την τρίτομη συλλογική έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Πειραιώς, «Οικονομική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους».

Η συζήτηση αυτή έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθούν προβλήματα της οργάνωσης του ελληνικού κράτους και της οικονομίας, με διαχρονικό χαρακτήρα, όπως το πελατειακό κράτος και η γραφειοκρατία, τόνισε ο υφυπ. Εξωτερικών καθηγητής του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος επισήμανε ότι ο προστατευτισμός δεν βοήθησε την ελληνική μεταποίηση που άργησε, εξ΄ αιτίας της επιλογής λανθασμένων πολιτικών, να πάρει το μήνυμα των ανοικτών αγορών.

Για να συνάγουμε ωφέλη από την μελέτη της οικονομικής ιστορίας του νεώτερου ελληνικού κράτους, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, θα πρέπει να αποφύγουμε τα στερεότυπα, τους κινδύνους των εύκολων συμπερασμάτων που θυμίζουν τσαρλατανισμό.

Ακολουθώντας όμως μία σοβαρή προσέγγιση, υποστήριξε ότι καταλήγουμε στα εξής χρήσιμα συμπεράσματα:

- Η Ελλάδα, ιστορικά, είναι ενταγμένη στο διεθνές σύστημα και σαν μέλος των διεθνών οικονομικών οργανισμών και θεσμών, έχει ακμάσει. Όταν το 1932, βγήκε από τον κανόνα του χρυσού, υπακούοντας στο μύθο της ανάπτυξης με ανεξάρτητο νόμισμα, βίωσε μεγάλη φτώχεια.

- Η ελληνική οικονομία πάντα κινείται στο δίπολο εξωστρεφής και ευέλικτος ιδιωτικός τομέας και, από την άλλη, μία δύσμορφη πελατειακή εσωστρέφεια που εκφράζεται από το κράτος.

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει αν απαλλαγούμε από το σύνδρομο της μοιρολατρείας», τόνισε ο ομιλητής προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν, όχι όταν τις εισάγουν ξένοι, αλλά όταν κτιστούν εσωτερικά», ενώ πρότεινε τη διδασκαλία της Οικονομίας, σαν υποχρεωτικό μάθημα, τουλάχιστον τη Β' Εκπαίδευση.

Μελετώντας τη συγκεκριμένη έκδοση, πρόσθεσε ο κ. Μάρδας και κάνοντας παραλληλισμούς με τι συμβαίνει στην εποχή μας, «καταλήγουμε στο εξής ερώτημα: Θέλουμε να απαλλαγούμε από τον κακό μας εαυτό ή όχι; Eάν αποφασίσουμε να απαλλαγούμε, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εύκολων λύσεων, στάση που καλλιεργήθηκε στα χρόνια των υποτιμήσεων και διολισθήσεων της δραχμής αλλά και μετέπειτα, όταν σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο ¨εμείς επιμέναμε να ακολουθούμε τη δική μας ρότα».

«Όταν οι άλλοι επένδαν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες στην Ελλάδα επενδύαμε σε δρόμους και γεφύρια, που σήμερα είναι άδεια. Αν επιλέγαμε την πρώτη κατηγόρα επενδύσεων, αν επενδύαμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, θα επενδύαμε στη συνέχεια, από το πλεόνασμα, στις υποδομές», κατέληξε.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του επιστημονικού συμβούλου ΠΙΟΠ, αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Καρτάλη.

Τη συζήτηση διεύθυνε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, ενώ σύντομη αναφορά στην τρίτομη έκδοση έκαναν οι επιμελητές της έκδοσης καθ. Θανάσης Καλαφάτης και Ευάγγελος Πρόντζας.

Στη συζήτηση ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του καθηγητή του Πανεπιστημιου Μακεδονίας Κυριάκου Κεντρωτή και κ. Σοφίας Λαζαρέτου, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης & Μελετών της ΤτΕ.