Skip to main content

Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά:Μια μεγαλειώδης βουτιά στη Θεσσαλονίκη του 1917

Η Θεσσαλονίκη ζει ξανά εκείνη την Αυγουστιάτικη ημέρα κατά την οποία κάηκε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μια μεγαλειώδη βουτιά στην ιστορία κάνουν σήμερα οι εκατοντάδες Θεσσαλονικείς που συμμετέχουν στις δράσεις που περιλαμβάνει η πολυεπίπεδη εκδήλωση «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά» που πραγματοποιείται για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη φωτιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη έγινε στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω πόλη, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά από ένα σπίτι. Στην πλατεία με φόντο τα χαμηλά σπίτια ηθοποιοί άρχισαν να αφηγούνται την ιστορία της φωτιάς. Ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα και τραγουδώντας διάφορες μελωδίες μετέφεραν τους εκατοντάδες θεατές σε εκείνο το Σάββατο που η φωτιά ξέσπασε στην πόλη, σε μια συναρπαστική και θλιβερή συνάμα σκηνή.

Κεντρικό πρόσωπο στο δρώμενο που παρουσιάστηκε ήταν η κυρία Μαρία, η περιβόητη νοικοκυρά από την κουζίνα της οποίας λέγεται ότι ξεγλίστρησε το καυτό λάδι που έπειτα λαμπάδιασε το σπίτι της και την πόλη. Η κυρια Μαρία, υπερασπιζόμενη την αθωότητα της, άλλοτε με κωμικό και άλλοτε με τραγικό τόνο, διηγήθηκε την ατμόσφαιρα εκείνου του Αυγουστιάτικου Σαββάτου. Μέσα από τις ατάκες τους οι ηθοποιοί περιέγραψαν ανθρώπινες στιγμές της φωτιάς: τις ραπτομηχανές που βρέθηκαν σπασμένες στους δρόμους, τις κραυγές, τις αντλίες που με το ζόρι έβγαζαν μερικές σταγόνες νερό την ώρα που τα στρατόπεδα διέθεταν δεξαμενές γεμάτες νερό.

Η συνέχεια δόθηκε στην οδό Εδέσσης που γλύτωσε από τη μήνη της πυρκαγιάς.

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κόσμου που έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει την οδό Εδέσσης αλλά και την πλατεία Χρηματιστηρίου προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο μέρος του δρώμενου «Έγινε η Σπίθα Πυρκαγιά». Τεράστιες ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από το Ύψιλον αλλά και το «Μπενσουσάν Χαν», στα οποία γίνονται προβολές πρωτότυπων σκηνών από την πυρκαγιά του 1917 και φιλοξενούνται μια έκθεση φωτογραφίας με τα ευρήματα της περιόδου της πυρκαγιάς από τις ανασκαφές του μετρό αλλά και μια εικαστική έκθεση με έργα φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών εμπνευσμένα από την πυρκαγιά. Παράλληλα στο πεζοδρόμιο υλοποιούνται δράσεις για παιδιά.

Η κορύφωση της ημέρας θα έρθει στην πεζοδρομημένη, λόγω της ημέρας, παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στις 21:00. Με ένα πολυθέαμα που ξεκινά από το κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 63) στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο μεταμορφώνεται χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping από τους Mark & The koksinel (ομάδα visual artists), ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν την πορεία της Πυρκαγιάς καθώς και το όραμα του E. Εμπράρ, βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Στην πλατεία Αριστοτέλους μια τεράστια μακέτα που αποτυπώνει την όψη της παραλίας τον καιρό της πυρκαγιάς, η οποία είχε εκτεθεί προηγουμένως για δέκα μέρες στη νότια πύλη της ΔΕΘ, θα πάρει φωτιά και θα ολοκληρώσει με συμβολικό τρόπο την μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης.

Ηθοποιοί, visual artists μέχρι και πυροτεχνουργοί έχουν επιστρατευτεί για να ζωντανέψουν ξανά εκείνη την Αυγουστιάτικη ημέρα κατά την οποία κάηκε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης. 

Το πολυθέαμα «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», είναι βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, την ομάδα visual artists Mark & The koksinel, του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη γραφιστική επιμέλεια των Dolphins και την κινηματογράφηση του σκηνοθέτη Χρήστου Νικολέρη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Parallaxi, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-Helexpo.