Skip to main content

Αίγυπτος: Νέα αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στο μετρό του Καΐρου

Οι επιβάτες θα πληρώνουν ένα βασικό εισιτήριο 3 αιγυπτιακών λιρών (0,16 ευρώ) για διαδρομές που φθάνουν τους εννέα σταθμούς.

Οι τιμές των εισιτηρίων του μετρό στο Κάιρο, το οποίο καταγράφει μεγάλη ζημία, θα αυξηθούν από την Παρασκευή, μετέδωσε χθες το MENA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, με τις τιμές ορισμένων διαδρομών να υπετριπλασιάζονται, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι επιβάτες θα πληρώνουν ένα βασικό εισιτήριο 3 αιγυπτιακών λιρών (0,16 ευρώ) για διαδρομές που φθάνουν τους εννέα σταθμούς, 5 λίρες αν διανύουν αποστάσεις έως και δεκαέξι σταθμών, και 7 λίρες, τη μέγιστη τιμή, εάν επιβιβάζονται σε συρμούς για διαδρομές που ξεπερνούν τους 16 σταθμούς, διευκρίνισε το MENA, επικαλούμενο απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Αιγύπτου.

Μέχρι χθες, το επιβατικό κοινό μπορούσε να διανύει απεριόριστο αριθμό διαδρομών αλλά και να αλλάζει γραμμές με το ενιαίο εισιτήριο των 2 λιρών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων του μετρό του Καΐρου καταγράφεται καθώς η Αίγυπτος συνεχίζει την εφαρμογή σειράς μέτρων λιτότητας που συνδέονται με την τριετή δανειακή σύμβαση, ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων, που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ το 2016.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται περικοπές στις επιδοτήσεις της ηλεκτροδότησης αλλά και αυξήσεις φόρων, με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να προσελκυστούν οι ξένοι επενδυτές που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την εξέγερση του 2011.

Τα μέτρα εξοργίζουν τους κατοίκους του Καΐρου, που ήδη έχουν έλθει αντιμέτωποι με ραγδαία άνοδο του κόστους ζωής. Μόλις πέρυσι, η τιμή του βασικού εισιτηρίου είχε διπλασιαστεί για τα εκατομμύρια επιβάτες του μετρό της μεγαλούπολης.

Θα συνεχίσουν να ισχύουν μειωμένες τιμές για τους φοιτητές, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Η αύξηση των τιμών αποφασίστηκε καθώς το μετρό καταγράφει συνολικά ζημία 618,6 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με το MENA.