Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε σήμερα τις πύλες της για τους φίλους του βιβλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου.

«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι το στίγμα της αυτοπεποίθησης των Ελλήνων ότι συνεχίζουμε να υπάρχουμε, γιατί υπάρχουμε ως πολιτισμός». Με τις φράσεις αυτές ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, κάλεσε τον κόσμο να αγκαλιάσει τη φετινή 12η διοργάνωση, η οποία άνοιξε σήμερα τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου. Μάλιστα, υπογράμμισε τις σημαντικές διεθνείς συμμετοχές, κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο πρόσωπο του κόσμου.

Σε χαιρετισμό που απέστειλε για τα εγκαίνια ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, εξέφρασε τη χαρά του που η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) αφουγκράζεται τους νέους λογοτέχνες, τιμώντας παράλληλα δύο μεγάλες μορφές του παρελθόντος, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Ζήσιμο Λορεντζάτο. Τον χαιρετισμό εκφώνησε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, κ. Τίνα Πισχιτζή.

Τον χαρακτήρα του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα του εθνικού εκθεσιακού φορέα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ενώ τόνισε πως ο επόμενος στόχος για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η περαιτέρω διεθνοποίησή της.

Ορόσημο χαρακτήρισε την 12η ΔΕΒΘ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Έλλη Χρυσίδου. Τόνισε δε πως ο δήμος προσπαθεί να έχει μια πιο ουσιαστική συμμετοχή στη διοργάνωση, ώστε αυτή να συνθέσει μαζί με όλα τα υπόλοιπα μεγάλα γεγονότα της Θεσσαλονίκης την ταυτότητα της ως πόλης πολιτισμού.

Τέλος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε Θέματα Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ελένη Φύκα, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε πως για δωδέκατη φορά γιορτάζουμε στη Θεσσαλονίκη το δικαίωμα το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μέσα από την φιλαναγνωσία.

Με το πέρας των εγκαινίων ακολούθησε συναυλία των εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.  

Για αναλυτική ενημέρωση για το πλήρες πρόγραμμα της 12ης ΔΕΒΘ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.thessalonikibookfair.com