Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η πλατεία Σταμάτη Καραμανλή στη Χαριλάου- Πλήθος κόσμου

Το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Οι βασικές αρχές της ανάπλασης.

Κατάμεστη από κόσμο εγκαινιάστηκε σήμερα η αναπλασμένη πλατεία Σταμάτη Καραμανλή στη Χαριλάου.

Το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Η πλατεία περικλείεται από την Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, την Αντωνίου Τούσα, τη Θεοδώρου Γαζή και τη γυμνασιάρχη Δημητρίου Στεφάνου.

Ο δήμαρχος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της «γωνιάς καλοπέρασης», όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας: «Εμένα δεν μου αρέσει να εγκαινιάζω έργα, αλλά το συγκεκριμένο πήρε πολύ καιρό μέχρι να σχεδιαστεί».

«Στόχος είναι να κάνουμε όσο περισσότερες τέτοιες "γωνιές" στην πόλη, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο γιατί δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι και δεν υπάρχουν και λεφτά», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τους κατοίκους: «Σας ζητάω να αγαπήσετε τη γειτονιά σας. Αυτό το πάρκο είναι δικό σας, εσείς το χαίρεστε. Ό,τι μπορεί να κάνει ο δήμος θα το κάνει, αλλά πρέπει να το φροντίσετε και εσείς, είτε για την καθαριότητα, είτε για τις μικροζημιές. Το συντριβάνι αυτό κάποια στιγμή θα βουλώσει, κάποιος πρέπει να ειδοποιήσει την υπηρεσία».

Και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «Αγαπώ την πόλη μου, φροντίζω τη γειτονιά μου».

Η ανάπλαση της πλατείας στην 5η δημοτική κοινότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ηλεκτροφωτισμός της οδού Αλ. Παπαναστασίου και της πλατείας Σταμάτη Καραμανλή και βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών της». Με την ανάπλαση, η επιφάνεια της πλατείας και των γύρω πεζοδρομίων μεγάλωσε, ενώ υλοποιήθηκαν παράλληλες εργασίες, όπως οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, αντικατάσταση των επιστρώσεων οδοστρώματος και πεζοδρομίων, περιορισμός έκτασης της πιάτσας των ταξί και δενδροφύτευση.

Μεταξύ των βασικών στόχων του έργου ξεχωρίζουν η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού με την εγκατάσταση νέων ιστών με φωτιστικά Led μεγάλης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης, καθώς και η αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της πλατείας, μέσω ειδικής φυτοτεχνικής μελέτης για τη βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών.

Ανάμεσα στους στόχους που επιτυγχάνονται με την ολοκλήρωση του έργου είναι, αρχικά, η δημιουργία συνθηκών θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης. Συγκεκριμένα, κατά την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού εφαρμόστηκαν προηγμένες μέθοδοι σκιασμού, με παράλληλη επιλογή υλικών επίστρωσης εδάφους, ορθή χρήση βλάστησης και τοποθέτηση σιντριβανιού.

Ακόμη, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα για όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αφού τα περιμετρικά πεζοδρόμια καθώς και οι είσοδοι προς την πλατεία διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις Οδηγίες Σχεδιασμού για την Αυτόνομη Διακίνηση και Διαβίωση ΑμεΑ του προγράμματος «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις έχουν αειφορικό χαρακτήρα καθώς, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η επιλογή των δομικών υλικών και του αστικού εξοπλισμού έγινε με κριτήριο τις κατά το δυνατόν μειούμενες ανάγκες συντήρησης, μέσα από μία οικολογική προσέγγιση.

Τέλος, μέσω του έργου ανανεώθηκε πλήρως ο οδικός φωτισμός της Αλ. Παπαναστασίου, σε όλο το μήκος, από τη Νέα Ελβετία έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Στρατού, ανακατασκευάστηκε η διαχωριστική νησίδα του οδικού άξονα με παρτέρια και ζαρντινιέρες για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης που ήταν καθημερινό πρόβλημα για την ομαλή κυκλοφορία της περιοχής και ανακατασκευάστηκαν οι ράμπες ΑμεΑ σε όλες τις διαβάσεις πεζών.