Skip to main content

Εγκρίθηκε νομοθέτημα για την παραγραφή του εξωτερικού χρέους της Αϊτής

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες Παρασκευή μια απόφαση που καλεί να ελαφρυνθούν τα χρέη της Αϊτής προκειμένου να βοηθηθεί η κυβέρνησή της που επιχειρεί να προωθήσει την ανοικοδόμηση μετά τον κ
Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα χθες Παρασκευή μια απόφαση που καλεί να ελαφρυνθούν τα χρέη της Αϊτής προκειμένου να βοηθηθεί η κυβέρνησή της που επιχειρεί να προωθήσει την ανοικοδόμηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Το νομοθέτημα δίνει εντολή στην αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και σε άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να ενεργήσουν στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ή της παραγραφής του εξωτερικού χρέους της Αϊτής και καλεί η μελλοντική βοήθεια να αποτελείται από δωρεές και όχι δάνεια.

Ο «Νόμος για την Ανάκαμψη της Αϊτής» καλεί επίσης την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς ταμείου για την Αϊτή το οποίο θα προωθήσει τις επενδύσεις στις υποδομές της, περιλαμβανομένων των δικτύων ηλεκτροδότησης, του οδικού δικτύου, των δικτύων και υποδομών υδροδότησης και αποχέτευσης, καθώς και πρωτοβουλίες για την αναδάσωση.

«Ο λαός της Αϊτής αντιμετωπίζουν έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο», σχολίασε ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρίστοφερ Ντοντ, βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου. «Αλλά σήμερα, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι δε θα αναγκαστούν να τον ακολουθήσει μόνος του».

Ο Ντοντ, πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικής της Γερουσίας, κατήρτισε το νομοσχέδιο από κοινού με το Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και στέλεχος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του σώματος.

«Η Γερουσία θα συνεχίσει να μελετά [τη λήψη] μέτρων που θα βοηθήσουν την Αϊτή και θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση μεγαλύτερης σταθερότητας κι ευελπίστως νέες ευκαιρίες. Το να αντιμετωπιστεί το τεράστιο βάρος του χρέους της Αϊτής είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Λούγκαρ.

Το G7, ο όμιλος των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών --Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΠΑ-- ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι το χρέος της Αϊτής προς τις χώρες-μέλη του θα παραγραφεί.

Όμως το ποσό που οφείλεται η Αϊτή στα κράτη του G7 είναι μικρό σε σύγκριση με το συνολικό της χρέος, που έφθανε περίπου το 1,88 δις δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008, σύμφωνα με το Κλαμπ του Παρισιού.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Αναπτύξεως εκτιμά ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της Αϊτής θα ανέλθει σε περίπου 14 δις δολάρια.