Skip to main content

Εκατό εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια

Νέα πρόσκληση για ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ. Ήδη εκτελούνται έργα 43,6 εκ. ευρώ και εγκρίθηκαν οι παρεμβάσεις μέσω Interreg 11,5 εκ. ευρώ.

Νέα πρόσκληση συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των κονδυλίων που διατίθενται για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από το 2014 και μετά σε περισσότερα από 85 εκ. ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλα περίπου 15, που διατέθηκαν για την αποκατάσταση ζημιών και για έκτακτες ανάγκες σε πληγείσες περιοχές.

Η νέα πρόσκληση «Επενδύσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από πλημμύρες», αναμένεται να βάλει σε τροχιά υλοποίησης μια σειρά από αναγκαία έργα, τα οποία εκκρεμούν επί πολλά χρόνια, αφήνοντας εκτεθειμένες στον κίνδυνο πλημμύρας μια σειρά από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Από το 2014, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρούμε με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά όλη την Κεντρική Μακεδονία και ειδικά τις περιοχές που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων. Το δυστύχημα με την περιοχή μας είναι ότι επί δεκαετίες δεν γίνονταν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα ή γίνονταν ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες. Έτσι δημιουργήθηκαν τεράστια κενά και για να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο επάρκειας απαιτούνται πλέον πολύ μεγάλα ποσά. Εμείς πάντως ως Περιφέρεια ερχόμαστε να καλύψουμε σημαντικότατα κενά και ήδη έχουμε δρομολογήσει παρεμβάσεις, προσπαθώντας να θωρακίσουμε κατά προτεραιότητα τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, που ήδη έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 100 εκ. ευρώ», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, «παράλληλα με τα προγραμματισμένα έργα, παρεμβαίνουμε και στις περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες και πλημμυρίζουν, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, όπως έγινε στον κάμπο των Σερρών, στο δήμο Θερμαϊκού και σε πολλές άλλες περιοχές με άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών, που έχουν ξεπεράσει τα 15 εκ. ευρώ. Μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διαθέσαμε σε πρώτη φάση 43,65 εκ. ευρώ και τώρα, με τη νέα πρόσκληση, διαθέτουμε άλλα 30 εκ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια από το Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, που είναι ύψους 11,5 εκ. ευρώ και αφορούν στον ποταμό Στρυμόνα και τον Έβρο στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη».

Η νέα πρόσκληση

Η νέα πρόσκληση των 30 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αστικές και περιαστικές περιοχές, επενδύσεις για τη διαμόρφωση και διευθέτηση κοιτών ποταμών, χειμάρρων και λιμνών, για την ενίσχυση αναχωμάτων προστασίας ποταμών, χειμάρρων και λιμνών κλπ.

Τα έργα που θα ενταχθούν αφορούν σε διαμόρφωση – διευθέτηση κοιτών ποταμών, χειμάρρων και λιμνών, ενίσχυση αναχωμάτων προστασίας και παράκτιων αναχωμάτων, ενώ δεν περιλαμβάνουν έργα συλλογής και αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, αποστράγγισης οδικών αξόνων και άλλων τεχνικών έργων ή κάλυψη ρεμάτων.

Προτεραιότητα έχουν οι περιοχές που έχουν επισημανθεί στους σχετικούς χάρτες επικινδυνότητας.

Ενταγμένα έργα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αντιπλημμυρικής θωράκισης εξελίσσεται από πέρσι στην περιοχή των Σερρών. Εκεί ανακατασκευάστηκαν τα αναχώματα του Στρυμόνα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, διατέθηκαν άλλα 2,7 εκ. ευρώ για καθαρισμό της κοίτης του από νησίδες και επιπλέον 500.000 ευρώ για την παρουσία βυθοκόρου στις εκβολές και παράλληλα πλέον «τρέχει» η χρηματοδότηση με 4 εκ. ευρώ του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, για την προστασία συνολικά του κάμπου των Σερρών από τις πλημμύρες, σε συνδυασμό με την έγκριση των παρεμβάσεων μέσω του Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, που περιλαμβάνει τον Στρυμόνα (και τον ποταμό Έβρο) και έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική προστασία των δύο ποταμών εγκρίθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο και πλέον προσδιορίστηκαν και οι παρεμβάσεις στις δυο πλευρές (Ελλάδα και Βουλγαρία), που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τρίτη στις Σέρρες.

Στις Σέρρες επίσης εντάχθηκαν από τον Οκτώβριο επιπλέον αντιπλημμυρικά έργα ύψους 6,4 εκ. ευρώ σε τέσσερις χειμάρρους των δήμων Βισαλτίας (Καστρόλακκας, Ευκαρπία, τάφρος Σησαμιάς) και Νέας Ζίχνης (χείμαρρος Δυτικού Γαζώρου).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο στην ένταξη στο ΕΣΠΑ παρεμβάσεων σε τέσσερις περιοχές της Χαλκιδικής (Τζούρβα Ιερισσού, Όλυνθος, Αλμύρα Ν. Μουδανιών και Διονυσίου), για την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας έκτασης, στην οποία κατοικούν 20.000 άτομα, με 8 εκ. ευρώ.

Πριν από δυο μήνες εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 2 εκ. ευρώ η διευθέτηση του ρέματος Σταγειρίτη, στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, που θεωρείται από τα πλέον σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, μετά και την ολοκληρωμένη παρέμβαση στο Ελαιόρεμα.

Άλλα 4 εκ. ευρώ διατέθηκαν για παρεμβάσεις στην Πέλλα και ειδικά στον Εδεσσαίο ποταμό, που διατρέχει την πόλη της Έδεσσας και επίσης είχε πλημμυρίσει στο παρελθόν, αλλά και στο χείμαρρο Τόπλιτσα, για την προστασία του οικισμού Λουτράκι.

Στις πλέον πρόσφατες παρεμβάσεις, που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι και στον Ανθεμούντα, όπου θα ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία του και θα γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις σε έξι ρέματα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Θέρμης, που εκβάλουν στον χείμαρρο. Η παρέμβαση είναι προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ. Η παρέμβαση, όπως σημειώνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον Ανθεμούντα είναι ολοκληρωμένη, καθώς περιλαμβάνει κι ακόμη ένα έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, τα αποχετευτικά έργα στους οικισμούς της λεκάνης Ανθεμούντα, ύψους 4 εκ. ευρώ (συνολικά 13 εκ. ευρώ για την περιοχή).

Περισσότερα από 15 εκ. ευρώ έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση ζημιών σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ως έκτακτες χρηματοδοτήσεις, έπειτα από θεομηνίες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της περιοχής Αξιού – Λουδία – Τάφρου 66, Στρυμόνα, Κερκίνης και δήμου Θερμαϊκού.

Επίσης, περίπου 1 εκ. ευρώ δίνεται κάθε χρόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για καθαρισμούς και συντηρήσεις υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα, χειμάρρους, ποτάμια και λίμνες ευθύνης της.