Skip to main content

Εκατομμύρια πρόσφυγες ante portas

Από τις αρχές του χρόνου αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν την Μεσόγειο σύμφωνα με την Bild.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο των γερμανικών αρχών ασφαλείας που επικαλείται η Bild, μέχρι και τα τέλη Απριλίου έως και 6,6 εκατομμύρια πρόσφυγες περίμεναν στις χώρες της βόρειας Αφρικής, στην Ιορδανία και στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους με κατεύθυνση την Ευρώπη. Στα τέλη Ιανουαρίου ο αριθμός τους υπολογίζονταν ακόμη στα 5,95 εκατομμύρια. Εντός τριμήνου δηλαδή αυξήθηκε κατά 12%.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πάντως προειδοποιούν και απευθύνουν έκκληση να μην επαπαναπροωθούνται στη Λιβύη οι πρόσφυγες και μετανάστες που περισυλλέγονται από πλοιάρια στη Μεσόγειο. «Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης στη Λιβύη είναι απάνθρωπες», υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης αρωγής στη Γερμανία Φλόριαν Βέστφαλ.

Τα ευρωπαϊκά «τα πλέον θανατηφόρα σύνορα»

Σύμφωνα με την οργάνωση Pro Asyl, μέχρι και τα μέσα Μαΐου έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο και στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές 1.364 άνθρωποι. Τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως επισημαίνει η οργάνωση αρωγής, είναι  «τα πλέον θανατηφόρα στον κόσμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στον λεγόμενο Μεσογειακό Διάδρομο συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι περίπου 79.000 πρόσφυγες (από 78.000 τον Ιανουάριο). Οι περισσότεροι εξ΄ αυτών και συγκεκριμένα οι 62.500 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι νέες προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών πάντως πλήττουν ως επί το πλείστον την Ιταλία. Μέχρι και τα τέλη Απριλίου είχαν καταφθάσει τις ιταλικές ακτές 37.300 πρόσφυγες (2015: 181.500). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών προέρχεται από την Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάμπια.

Το προσφυγικό στην προεκλογική ατζέντα

Όπως αναφέρει η Bild, δεδομένης της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες προτίθενται να αναδείξουν το προσφυγικό στον προεκλογικό αγώνα.

Στο προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, που αφορά το πεδίο της ασφάλειας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η CDU προκρίνει περισσότερες συμφωνίες «στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία», κυρίως με χώρες της βόρειας Αφρικής. Η πρόταση προβλέπει την επαναπροώθηση «των ανθρώπων που διασώζονται» στις χώρες από όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους και την επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα.

dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle