Skip to main content

Προς επίσημη γιορτή η 30η Οκτωβρίου για τη Θεσσαλονίκη

Ειδική εκδήλωση στο δημοτικό συμβούλιο όπου τιμήθηκε η 30η Οκτωβρίου 1944, ημέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε η πόλη από τα στρατεύματα των Ναζί.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες από την Πολιτεία για την καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως ημέρας επίσημης γιορτής για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, συντάσσεται το Προεδρικό Διάταγμα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση όπου τιμήθηκε η 30 Οκτωβρίου 1944, ημέρα κατά την οποία απελευθερώθηκε η πόλη από τα στρατεύματα των Ναζί. «Ελπίζουμε ότι του χρόνου η ημέρα αυτή θα είναι καθιερωμένη. Χωρίς την ιστορική μνήμη δεν υπάρχει μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ότι είναι σημαντική η απόφαση του δήμου να εορταστεί η ημέρα λήξης του πολέμου, όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, όσο και η επιμονή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη για το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μπουτάρης κάλεσε τους πολίτες να επισκεφθούν την Έκθεση Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο ισόγειο της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού επί της οδού Αγγελάκη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Χρίστος Ζαφείρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η επίσημη καθιέρωση της επετείου της απελευθέρωσης του 1944 από τις αγωνιζόμενες κατά της ξένης κατοχής δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, τον ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, θα είναι μια έμπρακτη τιμή για τους χιλιάδες εκτελεσμένους από τον στρατό κατοχής και τους συνεργάτες τους. «Από ανεπιθύμητη και αδιάφορη για δεκαετίες η επέτειος να γίνει ημέρα μνήμης για τους χαμένους, τους εκτελεσμένους, τους κατατρεγμένους συμπατριώτες μας, αλλά και μέρα τιμής για τους ήρωες, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους ελευθερωτές και τον αγωνιζόμενο λαό, που κράτησαν ζωντανό το όραμα της ελευθερίας, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ανεξάρτητης πατρίδας. Γιατί αλίμονο στις πόλεις, τις χώρες και τους λαούς που ξεχνούν τις τραγωδίες και τις εμφύλιες διαμάχες, αλλά και τις εποποιίες και τις ηρωικές πράξεις του παρελθόντος και πορεύονται στο μέλλον με συνοδό την αδιαφορία, την ιστορική στρέβλωση και τη λήθη της ιστορίας τους» κατέληξε ο Χρίστος Ζαφείρης.