Skip to main content

Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Βακάλη το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα με εκδήλωση τιμής για ένα από τα σημαντικότερα «γαλάζια» στελέχη της Θεσσαλονίκης διοργανώνει το νεοσύστατο think tank της πόλης.

Τον αείμνηστο Νίκο Βακάλη, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, που διατέλεσε ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης και έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον προηγούμενο Μάρτιο, θα τιμήσει στην πρώτη του εκδήλωση το think tank ΕΛΙΝΕΚΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης) της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «Πολιτικό Ημερολόγιο – Ατζέντα Θεσσαλονίκης».

Ο Νίκος Βακάλης ήταν από τις εμβληματικές μορφές της κεντροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη και σημείο αναφοράς για τα «γαλάζια» στελέχη της πόλης. Η εκδήλωση που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο θα έχει αναφορά στον ίδιο και στη διαδρομή του στα δημόσια πράγματα της πόλης. Η εκδήλωση θα διοργανωθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ώστε να έχει και την απαιτούμενη απόσταση από το επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.

Το ΕΛΙΝΕΚΑ, η νέα αυτή πρωτοβουλία, αυτοπροσδιορίζεται ως think tank για την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία και τη Θεσσαλονίκη και όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, δημοσιογράφος, Βαγγέλης Πλάκας, «στόχος μας η παραγωγή πολιτικής -σκέψης και προτάσεων- που θα είναι χρήσιμο εργαλείο για το πολιτικό, αυτοδιοικητικό και επιχειρηματικό προσωπικό της πόλης και η συμβολή στη δημιουργία της νέας ατζέντας της Θεσσαλονίκης».

Ο Νίκος Βακάλης έχασε την πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο τον προηγούμενο Μάρτιο σε ηλικία 78 ετών και ήταν από τους πιο μετριοπαθείς και ήπιους πολιτικούς, γνωστός οπαδός της συναίνεσης. Ως πολυδιάστατη προσωπικότητα (πολιτικός, επιστήμονας κτλ.) είχε κάνει πολλούς φίλους σε τρεις διαφορετικούς χώρους (κόμμα, Ευρωβουλή, εκπαιδευτική – επιστημονική κοινότητα) και το ενδιαφέρον τόσο των τοπικών «γαλάζιων» στελεχών να συμμετάσχουν στην προετοιμασία και διοργάνωση της εκδήλωσης, όσο και προσωπικοτήτων για να μιλήσουν για τον εκλιπόντα αποδεικνύεται εξαιρετικά μεγάλο.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις με κομματικά στελέχη, πρώην ευρωβουλευτές και εκπαιδευτικούς – πανεπιστημιακούς, ώστε να συνδράμουν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ τα ονόματα που ακούγεται ότι θα συνθέτουν το πάνελ των ομιλητών είναι «βαριά».

Η όλη διοργάνωση γίνεται σε συνεννόηση με την οικογένεια του Νίκου Βακάλη και σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ένας κεντρικός ομιλητής (στέλεχος της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με κομματική διαδρομή παράλληλη με τον εκλιπόντα) και τρία ακόμη άτομα στο πάνελ των ομιλητών, που θα εκπροσωπεί καθένας τους τρεις στίβους μάχης, που υπηρέτησε ο Νίκος Βακάλης στη διαδρομή του (κόμμα, Ευρωβουλή, επαγγελματική – επιστημονική πορεία).

Η εκδήλωση πάντως, όπως διευκρινίζεται από τους συμμετέχοντες στη διοργάνωσή της, είναι ανεξάρτητη από τυχόν τοπικές πολιτικές διεργασίες και δεν θα πρέπει να συνδέεται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή εσωκομματικά ζητήματα. Δεν το επιτρέπει άλλωστε η πορεία, η διαδρομή και η στάση ζωής που υπηρέτησε το τιμώμενο πρόσωπο και απαιτεί πλέον ο σεβασμός στη μνήμη του.

Ο Νίκος Βακάλης ήταν εκπαιδευτικός, με πτυχίο φυσικού από το ΑΠΘ και ιδρυτής των γνωστών φροντιστηρίων που φέρουν το επώνυμό του, το 1967. Μεγάλο μέρος της ζωής του το αφιέρωσε στην εκπαίδευση. Διατέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή στο κόμμα, την περίοδο 1997-2004. Το 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής του κόμματος και ήταν από τους πιο δραστήριους ευρωβουλευτές της χώρας στην πενταετή θητεία του, μέχρι το 2009.