Skip to main content

Εκδηλώσεις στην Τουρκία, 93 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών

Εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Τουρκίας για την συμπλήρωση 93 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με τίτλο «Ανταμώνουν οι δυο όχθες της νοσταλγίας», το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας TRT δημοσιεύει ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη της Τουρκίας με αφορμή την συμπλήρωση 93 χρόνων από την ανταλλαγή πληθυσμών (Συνθήκη της Λωζάνης, 1923). Αυτές θα κορυφωθούν με την δημοσίευση κοινού ανακοινωθέντος από ιδρύματα ανταλλαγέντων.

Στην εκδήλωση μνήμης που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη (Ιστάνμπουλ, λέγει το κείμενο) με τη συνεργασία του Δήμου του Σαρίγερ, του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάννης και του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Λωζάννης του Σαρίγερ, θα παραστούν από ελληνικής πλευράς, ο δήμαρχος της Καβάλας, δημοτικοί σύμβουλοι, η Δημοτική Χορωδία και διευθύνοντα στελέχη του Μουσείου Καπνού του Δήμου Καβάλας.

Σημειώνω, από όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων, αυτήν της 31ης Ιανουαρίου 2016, όπου θα πραγματοποιηθεί ρίψη λουλουδιών στη θάλασσα για όσους έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της προσφυγιάς και στην ανταλλαγή πληθυσμών. Είμαι περίεργος να πληροφορηθώ, πόσοι είναι οι Τούρκοι που έχασαν την ζωή τους «κατά την προσφυγιά».

Ο Μακεδών