Skip to main content

Έκδοση του Πουτζντεμόν στην Ισπανία ζητά η Eισαγγελία

Η Γενική Εισαγγελία του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν κατέθεσε στο Εφετείο αίτηση φυλάκισης του Κάρλες Πουτζντεμόν με σκοπό την έκδοσή του στην Ισπανία

Η Γενική Εισαγγελία του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στη βόρεια Γερμανία με σημερινή ανακοίνωση της ενημερώνει για την απόφαση της να εισηγηθεί στο Εφετείο του κρατιδίου την έκδοση του καταλανού πρώην πρωθυπουργού στην Ισπανία. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία έχει καταθέσει αίτηση με σκοπό την έκδοση του Κάρλες Πουτζντεμόν στις ισπανικές αρχές. Η Γενική Εισαγγελία μετά από «επισταμένη εξέταση» του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης του Tribunal Suprema, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας, θεωρεί νόμιμο το ισπανικό αίτημα έκδοσης δεδομένου ότι και στη Γερμανία οι κατηγορίες για «εξέγερση» και «διασπάθιση δημοσίου χρήματος» συνιστούν αδικήματα.

Όπως έχουν επισημάνει στο παρελθόν ειδικοί επί του θέματος, στην περίπτωση ενός Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, οι γερμανικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές δεν εξετάζουν τη βασιμότητα των κατηγοριών δικαστηρίων κρατών μελών της ΕΕ που έχουν εκδώσει το ένταλμα, αλλά κατά πόσο οι κατηγορίες συνιστούν ποινικά αδικήματα και στη Γερμανία.

Αιτιολόγηση της εισαγγελίας

Η Γενική Εισαγγελία του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν εκτιμά πως η ισπανική κατηγορία της «εξέγερσης» λόγω της διεξαγωγής «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος αντιστοιχεί στο αδίκημα της «εσχάτης προδοσίας» του γερμανικού Ποινικού Δικαίου ενώ η κατηγορία της «διασπάθισης δημοσίου χρήματος» που σχετίζεται με τα έξοδα του δημοψηφίσματος αντιστοιχεί στο αδίκημα της «απιστίας». Πιθανώς επειδή ανέμενε αυτή την εξέλιξη ο Κάρλες Πουτζντεμόν κατέθεσε το Σαββατοκύριακο στο Ανώτατο Συνταγματικό δικαστήριο στη Μαδρίτη ένσταση για τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Στη Γερμανία θα πρέπει τώρα το Εφετείο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν να αποφανθεί για τη νομιμότητα της έκδοσης. Σε περίπτωση που καταλήξει στο συμπέρασμα πως η έκδοση είναι νόμιμη εναπόκειται στη Γενική Εισαγγελία να εφαρμόσει το μέτρο ή όχι. Θεωρητικά η Εισαγγελία θα μπορούσε να αποφασίσει και την αποφυλάκιση του Κάρλες Πουτζντεμόν. Αυτό το δικαίωμα το έχει βάσει του νόμου και το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα όμως με δημοσιογραφικές πληροφορίες η αρμόδια υπουργός, η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Καταρίνα Μπάρλεϊ έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι πάντως του Κάρλες Πουτζντεμόν έχουν ανακοινώσει πως προκειμένου να αποφευχθεί η έκδοση του στην Ισπανία θα προσφύγουν ακόμη και στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle