Skip to main content

ΕΚΕΤΑ: Νέα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για εκπαιδευτικές εφαρμογές

Διαθέσιμα από το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ δύο νέα διαδικτυακά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για εκπαιδευτικές εφαρμογές από το ευρωπαϊκό έργο MOVING

Τη διαθεσιμότητα δύο νέων εργαλείων, στη μορφή διαδραστικών demos, στο πλαίσιο του έργου MOVING, που αναπτύσσει μία καινοτόμα πλατφόρμα εκπαίδευσης για να βοηθά επαγγελματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να μαθαίνουν πως να επιλέγουν, να χρησιμοποιούν και να αξιολογούν μεθόδους ανάλυσης δεδομένων, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ. 

Πρόκειται για ένα εργαλείο αναζήτησης επιστημονικών εικόνων βασισμένο σε τεχνικές εξόρυξης κειμένου (SciFis), και ένα πρόγραμμα επίδειξης για την ανάλυση βίντεο διαλέξεων και την εύρεση πρόσθετων βίντεο σχετικού περιεχομένου (VideoAnalysis4all), που επιτρέπει την εύκολη αξιοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 
To SciFis είναι ένα εργαλείο αναζήτησης επιστημονικών εικόνων. Εικόνες όπως τα ραβδογράμματα, κυκλικά διαγράμματα, χάρτες, διαγράμματα διασποράς ή άλλα γραφήματα πολύ συχνά περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες δεν υπάρχουν  στο κείμενο από το οποίο περιβάλλονται. Το SciFis επιτρέπει την αναζήτηση σε τέτοιου είδους γραφήματα, καθιστώντας δυνατό ένα νέο τρόπο προσέγγισης και πρόσβασης στη γνώση. Μπορείτε να δοκιμάσετε αναζητήσεις μεσα σε μια μεγάλη συλλογή εικόνων που προέρχονται από δημοσιεύσεις επιστημονικών άρθρων στον οικονομικό κλάδο, στη διεύθυνση http://broca.informatik.uni-kiel.de:20080/.
 
Το VideoAnalysis4all επιτρέπει την εύκολη περιήγηση σε συλλογές διαδικτυακών διαλέξεων και άλλων σχετικών βίντεο. Ο χρήστης είναι σε θέση να παρακολουθεί βίντεο-διαλέξεις του άμεσου ενδιαφέροντος του, και παράλληλα να αναζητεί άλλα βίντεο σχετικά με τη διάλεξη που παρακολουθεί, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις του. Η αναζήτηση είναι εύκολη χάρη στη χρήση εξελιγμένων τεχνικών ανάλυσης κειμένου και βίντεο, και μηχανικής μάθησης. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις αναζητήσεις σας σε μια αρχικά μικρή συλλογή βίντεο, στη διεύθυνση http://multimedia2.iti.gr/moving-project/lecture-video-linking-demo/results.html.
 
Σημείωση: To ερευνητικό έργο MOVING έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαικής Επιτροπής βάσει του συμβολαίου H2020-693092