Skip to main content

Έκλεισε η συμφωνία με Θεσμούς: «Μαχαίρι» έως και 18% στις συντάξεις

Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου

Νωρίς το πρωί, μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση 12 ωρών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει λευκός καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

«Έχουμε πλέον συμφωνία την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει με νόμους ή με αποφάσεις» δήλωσε αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο πλέον «ανοίγει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Οι συζητήσεις για το χρέος θα προχωρήσουν διότι τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018 θα συζητηθούν «πακέτο» με το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα που «μας στενοχωρούν» αλλά και κάποια θετικά στοιχεία όπως τα αντίμετρα, το γεγονός ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, αλλά και η μεταφορά εταιρειών του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερΤαμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».

Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ξεκινάει και ο καθορισμός των μέτρων για το χρέος.

Τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου, πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.

Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.

Τι συμφωνήθηκε με τους δανειστές

Συμφωνήθηκε πλαφόν 18% στη μείωση κύριων συντάξεων και 18% μείωση των επικουρικών από 1/1/19 και στο 9% μεσοσταθμικά οι περικοπές.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Eργασίας οι περικοπές θα αφορούν μόνο στις περιπτώσεις των συνταξιούχων που προκύπτει «προσωπική διαφορά» από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 προκειμένου να εξοικονομηθεί δαπάνη 1,8 δισ. ευρώ.

Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. Σημειώνεται ότι σχετικά με το αφορολόγητο που θα εφαρμοστεί στο πακέτο των μέτρων το 2020, αυτό, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700- 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.

Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα.

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών με επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Κυριακών, υπάρχει διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές αλλά και στους τουριστικούς μήνες, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τα αντίμετρα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Με τη συμφωνία κλείδωσαν τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:

   - Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
   - Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
   - Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
   - Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
   - Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
   - Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ» σχολίασε.

Στο θέμα των συντάξεων, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είπε ότι θα υπάρχει μία μικρή παρέμβαση στις επικουρικές. «Αυτό γίνεται, διότι δημιουργείται ένα μεγαλύτερο προστατευτικό δίχτυ για τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις» διευκρίνισε. Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στο 18%.