Skip to main content

Εκλογές στην Κύπρο: Σήμερα ο δεύτερος γύρος αναμέτρησης

Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24%.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίζεται από το ΔΗΣΥ, και o Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, αναμετρώνται σήμερα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προσεχή πενταετία.

Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφάλισε το 35,51% των ψήφων, ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 30,24% με την αποχή να διαμορφώνεται στο 28,1%.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και με μια διακοπή μεταξύ 12:00 -13:00 θα κλείσουν στις 18:00. Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος, που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας. Με το κλείσιμο της κάλπης θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης εξόδου και γύρω στις 19:30 αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. Στις 22:00 θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία». Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ είναι η έκτη που έχει οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν αναμετρηθεί και το 2013. Τότε ο Νίκος Αναστασιάδης είχε λάβει το 57,48% των ψήφων και ο Σταύρος Μαλάς το 42,52%.