Skip to main content

Εκλογές: Βουτιά στο... Ποτάμι κάνει η Νέα Δημοκρατία

Η στρατηγική των τελευταίων ωρών για την προσέλκυση ψηφοφόρων που σκέφτονται να ψηφίσουν Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ. Τι λένε γαλάζια στελέχη για τις δημοσκοπήσεις

Βουτιά στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ κάνει την ύστατη ώρα η Νέα Δημοκρατία, που προβάλλει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου», προκειμένου να προσελκύσει όλους εκείνους τους απογοητευμένους, μπερδεμένους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που έβλεπαν μέχρι πρότινος ως λύση ανάγκης την επιλογή του Ποταμιού ή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κάλπη.

«Όχι στην ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ενίσχυση της ΝΔ» είναι το μότο με το οποίο πορεύονται τις τελευταίες ώρες πριν από την κάλπη τα στελέχη του κόμματος, όπως γίνεται φανερό κι από την επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης του κόμματος, Μηνά Σαμαντζίδη, ο οποίος διαμηνύει πως είναι χαμένη ψήφος η ψήφος σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ή ακόμη χειρότερα «είναι ψήφος στο τέλμα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι ενισχύει τελικά το συγκεκριμένο κόμμα».

Ο κ. Σαμαντζίδης επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί ακόμη και με τους παραδοσιακούς αντιπάλους της, ακόμη και με εκείνους που αλληλοαναιρούνται. Το έχει αποδείξει σημειώνει. Και φέρνει ως παράδειγμα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία για να αναδείξει την καθαρότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λέει πως ό,τι φθαρμένο υπήρχε μέσα στο κόμμα πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως καλεί τους ίδιους ανθρώπους να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συστράτευσης, επισημαίνει ο κ. Σαμαντζίδης.

Ανάλογη επίθεση κάνει και στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως τονίζει, παραδέχτηκε από τη Θεσσαλονίκη ότι το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αναγκαίο, την ώρα μάλιστα που η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια...

Είναι προφανής συνεπώς ο στόχος να προσελκύσει η ΝΔ μετριοπαθείς ψηφοφόρους που σκέφτονται να επιλέξουν Ποτάμι ή ΠΑΣΟΚ και να τους αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή.

Την ίδια ώρα υπάρχουν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, στοιχεία των οποίων φτάνουν στη ΝΔ και όπως μας πληροφορούν «γαλάζια» στελέχη δείχνουν ότι το κόμμα τα πηγαίνει καλά. Πόσο; Εκτιμούν ότι παραπέμπουν σε ένα ντέρμπι ψήφο – ψήφο. Μάλιστα, είναι αισιόδοξοι, διότι από την ποιοτική επεξεργασία των στοιχείων διαπιστώνουν, όπως έλεγαν στη Voria.gr, ότι από τους αναποφάσιστους των προηγούμενων ημερών, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πήραν τελική απόφαση, η ροή πηγαίνει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ποσοστό κοντά στο 6% - 7%. Το ποσοστό αυτό όμως υπερκαλύπτεται όπως τονίζουν από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα δυο κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά, δεδομένου ότι σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι ροές είναι μία προς τρεις υπέρ της ΝΔ. Δηλαδή ένας ψηφοφόρος φεύγει και τρεις έρχονται.