Skip to main content

Εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση ζητά η Σοσιαλιστική Τάση

Οι σημερινές διαδικασίες αναπαράγουν μηχανισμούς και ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα, αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από μέλη της Νέας Γραμματείας

Εκλογή του προέδρου του κόμματος και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τη βάση, προτείνει η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία βρίσκεται σε φάση επανασυγκρότησης.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό προτείνει τη σύγκληση καταστατικού συνεδρίου εντός του 2017 προκειμένου να αλλάξουν οι καταστατικές διατάξεις για την εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων και του αρχηγού του κόμματος.

Σε ανακοίνωσή της η Τάση εκφράζει τη διαφωνία της για τις ακολουθούμενες σήμερα διαδικασίες τονίζοντας ότι «ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα και αναπαράγουν μηχανισμούς αποκομμένους από την κοινωνία. Συνεπώς πρέπει να εγκαταλειφθούν, εφόσον θέλουμε ένα μαζικό και δημοκρατικό κόμμα, όπως εξαγγέλλει και η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ του 2013».

Η πρώτη φάση της ανασυγκρότησης της Σοσιαλιστικής Τάσης ολοκληρώθηκε σήμερα με την εκλογή νέας Γραμματείας στην οποία μετέχουν οι Κώστας Χρυσόγονος, Στάθης Πανταζής, Μαρία Πετράκη, Νικήτας Μπαριτάκης, Παύλος Τριανταφύλλου, Ευθύμιος Ευθυμιάδης, Ράνια Σταυροπούλου, Αντώνης Κοκορίκος, Ειρήνη Βασιλάκη, Ελένη Παπαδοπούλου και Γιάννης Αντώνενα ως τακτικά μέλη και οι Καλλιόπη Ζαράγκα, Παναγιώτης Σταυρίδης και Μιχαήλ Σπατιώτης ως αναπληρωματικά.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Τάσης στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Γραμματείας ψήφισαν περίπου πενταπλάσια μέλη σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη διαδικασία το 2013. Σύμφωνα με τους ίδιους θα ακολουθήσει διοργάνωση σειράς στοχευμένων πολιτικών εκδηλώσεων για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και το παραπέρα άνοιγμα της Σοσιαλιστικής Τάσης με συνέχιση της εγγραφής νέων μελών.

Σε κείμενο το οποίο υπογράφεται από τα μέλη της νέας Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ως ενιαίο κόμμα τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό να αποτελέσει έναν φορέα ανοιχτό σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας μας, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις, πλουραλιστικό, ανοιχτό στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης, που συσπειρώνει αριστερούς σοσιαλιστές, δημοκράτες, δυνάμεις του αριστερού φεμινισμού και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Εμείς που υπογράφουμε τη δήλωση αυτή ενταχθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον στηρίξαμε πιστεύοντας στον πολυφωνικό/πολυτασικό του χαρακτήρα και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι η μαζικοποίηση των οργανώσεων προϋποθέτει μια βαθιά τομή στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στο εξής να εγγράφονται αυτόματα ως μέλη όσοι πολίτες προσέρχονται σε ανοιχτή διαδικασία για άμεση εκλογή τόσο του προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος».