Skip to main content

Εκμισθώνει έξι περίπτερα στη Νέα Παραλία ο δήμος Θεσσαλονίκης

Λάθη στη διαχείριση του θέματος παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκτιμώντας ότι ο δήμος έχει χάσει έσοδα.

Το πράσινο φως για την εκμίσθωση των περιπτέρων αλλά και του πρώην Maison Crystal στη Νέα Παραλία άναψε, σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη διάθεση του δημόσιου χώρου.

Ο κανονισμός διάθεσης κοινοχρήστου χώρου στη Νέα Παραλία και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον υπαίθριο χώρο εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία.

Η δημοτική αρχή θα εκμισθώσει από τα οκτώ γυάλινα περίπτερα της παραλίας, τα έξι, ενώ η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα επιτραπεί στα τρία. Τραπεζοκαθίσματα θα αναπτυχθούν στα περίπτερα που βρίσκονται στον Κήπο της Μεσογείου (μόνο στο ντεκ που υπάρχει στον χώρο), στον Κήπο των Ρόδων (σε τμήμα του χώρου που είναι περίκλειστος με περσίδες και στον Κήπο του Νερού. Δεν θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στα περίπτερα που βρίσκονται στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, στον Κήπο των Εποχών και στο δεύτερο περίπτερο του Κήπου του Νερού.

Λάθη στη διαχείριση του θέματος παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, εκτιμώντας ότι ο δήμος έχει χάσει έσοδα. «Μονό εντάσεις προκαλεί το θέμα. Και έσοδα χάνει ο δήμος, γίναν και λάθη. Καταλήξαμε με την Αποκεντρωμένη στα περίπτερα take away, τα οποία όμως έχουν ένα πρόβλημα, αυτό της Καθαριότητας που πρέπει να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Στην εκτίμηση ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στη Νέα Παραλία από την εκμίσθωση των περιπτέρων και τα τραπεζοκαθίσματα προχώρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. «Δεν θα δημιουργούν τα περίπτερα πρόβλημα στην διάρθρωση του παραλιακού μετώπου, θα δώσουν ζωή στην παραλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, καλώντας να μην δαιμονοποιείται η κατάσταση.

Να μη διατεθεί ούτε ένα τραπεζοκάθισμα και να δοθεί όσο περισσότερος χώρος στους επισκέπτες ζήτησε ο επικεφαλής των Εντάξει Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή για τη στάση στο θέμα. «Τα αναψυκτήρια πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς τραπεζοκαθίσματα και το maison crystal μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποκομίσει ο δήμος πολλά χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, «η διοίκηση έχει δείξει αδυναμία στο να διασφαλίσει τον ελεύθερο χώρο». «Πώς θα αστυνομεύσει τα τραπεζάκια, όταν δεν μπορεί να ελέγξει τα βασικά», διερωτήθηκε.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου. «Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του δημόσιου χώρου στη πολη μας. Υπάρχουν οι κίνδυνοι είναι αρκετά μεγάλο το προτεινόμενο σχέδιο. Όπου έχουν δοθεί άδειες για τραπεζοκαθίσματα, υπάρχουν πολλές παρανομίες», εκτίμησε.

«Τα μέτρα είναι πολλά που χωροθετούνται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», τόνισε από την πλευρά του ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από την Λαϊκή Συσπείρωση, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

«Αφήστε την παραλία ήσυχη, δεν μπορεί η διοίκηση να είναι κοντόφθαλμη και εμμονική σε αυτό το θέμα. Πρέπει να το διατηρήσουμε την παραλία ως έχει, είναι το αντικαταθλιπτικό μας», ανέφερε ο Κωνσταντής Σεβρής, από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Αρνητική στάση εξέφρασαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης Παναγιώτης Αβραμόπουλος και ο Ανδρέας Κουράκης, για τα τραπεζοκαθίσματα στη νέα παραλία.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την πρότασή του να γκρεμιστεί το maison crystal. «Εμμένω ότι πρέπει ο χώρος να αποδοθεί με άλλη χρήση. Αποδέσμευση του χώρου από την εμπορική εκμετάλλευση, για να μη μετατραπεί σε μια μπουζουκλερη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Τα περίπτερα σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν και όχι για να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. Η απόφαση δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη γιατί είναι κανονιστική απόφαση», σημείωσε ο κ. Κουράκης.