Skip to main content

Εκπρόσωπος ΓΕΣ: Όλα κύλησαν ομαλά, η βόμβα εγκυμονούσε κινδύνους

Αν βρισκόταν άνθρωπος στα 1.900 μέτρα και τον χτυπούσε ένα θραύσμα, θα πέθαινε, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη βόμβα στο Κορδελιό ο Νίκος Φανιός

Τις ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποδειγματική συνεργασία τους στην επιχείρηση απομάκρυνσης και απενεργοποίησης της βόμβας από το Κορδελιό εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στρατού, Νίκος Φανιός.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Φανιός ανέφερε πως «η επιχείρηση έγινε από την ομάδα ΤΕΝΞ της Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη του επικεφαλής του Τάγματος που ήρθε από την Αθήνα».

Ακόμη ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ τόνισε πως «ο στρατός σχεδιάζει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και στη βάση των διαδικασιών από τα εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σχεδιάζεται στη βάση του χειρότερου σεναρίου γι’ αυτό και ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το προσωπικό του Στρατού έχει εμπειρία και εκπαίδευση και στο εξωτερικό».

Ο κ. Φανιός είπε ότι «η πρώτη φάση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης ολοκληρώθηκε» και απομένει η δεύτερη φάση της εξουδετέρωσης, που «δεν θα είναι μια έκρηξη τεράστια όπως φαντάζονται πολλοί».

«Η δράση αυτή είναι μία από τις κοινωνικές δράσεις του Ελληνικού Στρατού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμμετέχουμε ενεργά σε δεκάδες δράσεις, χωρίς επιπτώσεις στην επιχειρησιακή μας αποστολή», τόνισε.

«Η βόμβα είναι αμερικανικής προέλευσης εξωτερικά διαβρωμένη με τον πυροδοτικό μηχανισμό όμως σε πολύ καλή κατάσταση, που εγκυμονούσε παραπάνω κινδύνους», είπε ο κ. Φανιός.

«Χρειάστηκε μόλις μια επιτυχής προσπάθεια, σημείωσε. Παρόμοιες βόμβες έχουν εξουδετερωθεί και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"», σημείωσε.

«Αν βρισκόταν άνθρωπος στα 1.900 μέτρα και τον χτυπούσε ένα θραύσμα θα πέθαινε κι αυτό δικαιολογεί απολύτως τη μεγάλη κινητοποίησή μας. Ο φόρος αίματος αυτής της μονάδας είναι τεράστιος από το 1954 που δημιουργήθηκε, καθώς χάθηκαν 31 μέλη της. Σε όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα αυτή καθάρισε 800.000 στρέμματα από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και η κινητοποίηση άξιζε τον κόπο», είπε ο κ. Φανιός.