Skip to main content

Εκρηκτική η κατάσταση στο camp προσφύγων στα Λαγκαδίκια

Οι κάτοικοι, ο δήμος Λαγκαδά και η Αστυνομία φοβούνται τα χειρότερα. Πως ένα κέντρο φιλοξενίας πρότυπο μετατράπηκε σε γκέτο...

Έκρυθμη χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο camp προσφύγων στα Λαγκαδίκια κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος Λαγκαδά και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς πλέον ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται είναι 600 άτομα, με τη δυναμικότητα του χώρου να είναι κατά πολύ μικρότερη.

Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια πρότυπη δομή, μετά τα τελευταία κύματα προσφύγων έχει μετατραπεί σε γκέτο, όπου πλέον επικρατεί ο φόβος και η ανασφάλεια. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν εκτεταμένο πλιάτσικο, τα επεισόδια μέσα στο camp διαδέχονται το ένα το άλλο, πρόσφυγες ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν πάνω στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας και ειδικά τις νύχτες ελλοχεύουν κίνδυνοι για ατυχήματα, περιστατικά εγκληματικότητας, όπως μαχαίρωμα σε παιδική χαρά, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, συμπλοκές ομάδων ομοεθνών, συνθέτουν την καθημερινότητα τόσο των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Και μέσα σε όλα αυτά, η δραματική έλλειψη αστυνόμευσης, που συνοδεύεται κι από την ανυπαρξία σύμβασης με εταιρία security. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις νύχτες αντιστοιχούν δυο αστυνομικοί για 600 φιλοξενούμενους πρόσφυγες...

Το camp των Λαγκαδικίων ήταν μια πρότυπη δομή φιλοξενίας, αφού ήταν στην ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ξόδεψε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να διασφαλίσει ένα χώρο ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Μάλιστα, ο δήμος Λαγκαδά είχε λάβει και τα συγχαρητήρια της Ύπατης Αρμοστείας, κλιμάκιο της οποίας επισκέφτηκε το χώρο και διαπίστωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με camp τύπου Μόριας, Ελληνικού κτλ. Οι δε κάτοικοι της περιοχής δεν έδειξαν απλώς ανοχή απέναντι στους πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες Σύριων), αλλά συνέβαλαν στη διατήρηση ενός ήπιου κλίματος, μιας καλής προσαρμογής και με τη συνδρομή του δήμου, μιας ομαλής συμβίωσης (με προσφυγόπουλα να πηγαίνουν στα σχολεία, χωρίς κανένα παράπονο, με διαμερίσματα να ενοικιάζονται για λογαριασμό οικογενειών προσφύγων κτλ.).

Όλη αυτή η οργανωμένη και υποδειγματική προσπάθεια κατέρρευσε το τελευταίο διάστημα. Οι μεγάλες ροές προσφύγων από τον Έβρο έφεραν πολύ κόσμο στο camp. Πλέον δεν φιλοξενούνται οικογένειες Σύριων προσφύγων, αλλά διαφορετικές εθνικότητες μεμονωμένων ατόμων, που δεν έχουν διάθεση προσαρμογής στην περιοχή, αλλά διάθεση φυγής με κάθε τρόπο. Οι αιτήσεις των προσφύγων δεν εξετάζονται με την ταχύτητα του παρελθόντος, ενώ η υπόσχεση των αρμόδιων του υπουργείου Εσωτερικών ότι το camp σταδιακά θα αδειάζει για να μείνουν εκεί περίπου 200 άτομα, που είναι ένας αριθμός ο οποίος μπορεί να εξυπηρετηθεί αξιοπρεπώς, πήγε στο βρόντο. Ακόμη και με τις εναλλαγές, ο αριθμός των προσφύγων, όπως τον υπολογίζει τόσο η Αστυνομία, όσο και ο δήμος Λαγκαδά είναι σταθερός γύρω στα 600 άτομα.

Την ίδια ώρα φαίνεται ότι πλέον η έλλειψη κονδυλίων δεν επιτρέπει ούτε την ενοικίαση διαμερισμάτων, ούτε τη σύναψη συμφωνίας με εταιρία security, με αποτέλεσμα και οι οικογένειες των προσφύγων που φιλοξενούνται εκτός του camp των Λαγκαδικίων να ζουν υπό το καθεστώς τρόμου για την ασφάλειά τους, από τυχόν κακοποιά στοιχεία εντός του καταυλισμού.

Η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας (άλλη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη να δεχτεί τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων εκ νέου) είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα την αστυνόμευση του χώρου να έχουν αναλάβει μόλις δυο αστυνομικοί!

Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, προέβλεψε όσα σήμερα συμβαίνουν πριν από 15 μέρες. Από τότε υπήρξε από τον δήμο μια κινητοποίηση, ενημέρωση των αρμόδιων και αυτοψίες στο χώρο σε συνεργασία με τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ στην περιοχή. Διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες, έγιναν τα υπομνήματα προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Μόλις πριν δυο μέρες ο κ. Καραγιάννης, με την Αστυνομία επισκέφτηκαν εκ νέου το camp και οι ελλείψεις, οι αδυναμίες και τα προβλήματα ήταν εμφανή. Ο δήμαρχος έστειλε κατεπείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους, περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση και εκφράζοντας τους φόβους του για ένα ενδεχόμενο σοβαρό επεισόδιο και για τυχόν εγκληματικές ενέργειες, ζητώντας να μεριμνήσουν οι αρμόδιοι και για την ενίσχυση των δομών και για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, εντός και εκτός κέντρου φιλοξενίας, αλλά και για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εξυπηρετήσεων για την καλή φιλοξενία των προσφύγων και την προστασία των κατοίκων της περιοχής.

«Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Με την Αστυνομία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε λόγω της ανετοιμότητας γι' ακόμη μια φορά της κυβέρνησης. Είχαμε ένα πρότυπο camp, που η ίδια η Ύπατη Αρμοστεία μας συνεχάρη για τη λειτουργία του και τις συνθήκες του. Είχαμε καταφέρει την αρμονική συμβίωση προσφύγων και ντόπιων. Ως δήμος σηκώνουμε το βάρος του προσφυγικού όλο αυτό το διάστημα που οι περισσότεροι το έχουν... ξεχάσει. Τώρα μας αναγκάζουν να επιστρέψουμε στις πρώτες μέρες έκρηξης του προσφυγικού χωρίς λόγο. Δεν δεχόμαστε να επικρατεί άλλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας. Προς το παρόν έχουμε μόνο κάποια μεμονωμένα επεισόδια. Πολύ φοβάμαι όμως ότι όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση θα έχουμε πολύ σοβαρότερα συμβάντα. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή για να καταλάβουν οι αρμόδιοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν; Να έχουμε εγκλήματα; Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι δικαιολογημένη. Οι οικογένειες των προσφύγων διατρέχουν κινδύνους. Δεν τηρείται κανένα μέτρο αναλογικότητας στην κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης. Το camp στα Λαγκαδίκια αντέχει να φιλοξενήσει 200 άτομα και μέσα σήμερα στεγάζονται 600. Με συνεχείς συμπλοκές μεταξύ προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής καταγωγής. Με πρόσφυγες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα πάνω στην παλιά εθνική οδό με κίνδυνο της ζωής τους. Με το πλιάτσικο να έχει φέρει τους κατοίκους στα όριά τους, πόσο να αντέξουμε; Ο δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Αστυνομία ένα πρόβλημα, πέρα από τις αρμοδιότητές του, επειδή οι αρμόδιοι είναι ανεπαρκείς. Το κέντρο πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί. Πρέπει να ενισχυθεί η αστυνόμευση και να ληφθούν μέτρα άμεσα», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.