Skip to main content

Έκρηξη επενδύσεων σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία στην Κ. Μακεδονία

Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως 257 δομές, τεσσάρων και πέντε αστέρων, είτε δρομολογούνται και είτε έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας.

Για έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία έκανε λόγο η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Ελληνορωσικού Επενδυτικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Παλιούρι της Χαλκιδικής παρουσία παραγόντων του τουρισμού από τις δύο χώρες.  
 
Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως 257 δομές έχουν δρομολογηθεί και κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, ανέφερε πως για τη διετία 2016 – 2017, έχουν κατατεθεί προτάσεις για 57 τετράστερα, πεντάστερα και σύνθετα καταλύματα άνω των 300 κλινών - υφιστάμενα που αύξησαν τις κλίνες τους και προσέθεσαν δομές ιαματικού τουρισμού αλλά και καινούρια - καθώς και για 200, επίσης τεσσάρων και πέντε αστέρων, κάτω των 300 κλινών.
 
Από τις 57 δομές που ξεπερνούν τις 300 κλίνες, οι 29 έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ ενώ οι 200 δομές έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Από τους επενδυτές, η πλειοψηφία, το 70%, είναι Έλληνες και το 30% ξένοι.

Συνολικά στη χώρα, η κ. Κουντουρά επισήμανε πως έχουν κατατεθεί 167 προτάσεις για 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία το 2016 και 180 προτάσεις επίσης για δομές 4 και 5 αστέρων το 2017. Οι προτάσεις αυτές το 2015, όπως είπε, ήταν μόλις 10.
 
Η κ. Κουντουρά σχολίασε ακόμα πως υπάρχει έντονη κινητικότητα στις τουριστικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου -όπως είπε- παρατηρείται μια νέα δυναμική.
 
Την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο Γιώργος Μασμανίδης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Μουζενίδη. Ο ίδιος σημείωσε πως Ρώσοι επενδυτές ψάχνουν ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, τα οποία σκοπεύουν να αναβαθμίσουν σε πεντάστερα.  
 
Με τη σειρά του ο Πολύκαρπος Ευσταθίου, ο προϊστάμενος του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στη Μόσχα, ανέφερε πως είναι σημαντικό να γίνουν επενδύσεις στις ξενοδοχειακές δομές καθώς όπως σημείωσε περισσότερα πεντάστερα θα φέρουν και περισσότερους Ρώσους τουρίστες, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν στην Κέρκυρα όπου τα καταλύματα πέντε αστέρων είναι περιορισμένα και στην άνοδο που έχει παρατηρηθεί στη Ρόδο όπου έχουν δημιουργηθεί νέα πεντάστερα ξενοδοχεία.