Skip to main content

EKT: Στα 8,8 δισ. το έλλειμμα κεφαλαίων στη Monte dei Paschi

Η ιταλική τράπεζα δεν κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αδυνατώντας να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ

Στα 8,8 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί 5 δισ. ευρώ, ανέρχεται πλέον το κεφαλαιακό «έλλειμμα» στη Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η ιταλική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα, δεν κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αδυνατώντας να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση στην ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Άλλωστε, η Ρώμη έχει ήδη λάβει έγκριση από τη Βουλή, για τη διοχέτευση 20 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί μία ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση, η οποία εξασφαλίζει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους ομολογιούχους.

Ωστόσο, κατόπιν των εξελίξεων των προηγούμενων εβδομάδων, η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών της Monte dei Paschi, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών και της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας.

Την Παρασκευή, η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά με τη Ρώμη, προκειμένου να καθοριστούν άμεσα οι όροι διάσωσης.