Skip to main content

Έκθεση για τη «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974» στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση για τη δικτατορία διοργανώνεται από το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Έκθεση ιστορικού, φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, με τίτλο: «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: Η δικτατορία των συνταγματαρχών» εγκαινιάστηκε απόψε, στις 19.30 στο δημοτικό «Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης» στην πλατεία Ιπποδρομίου.

Η έκθεση για τη δικτατορία διοργανώνεται από το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ιστορική έκθεση, για τις ανάγκες της παρουσίασής της στη Θεσσαλονίκη, εμπλουτίστηκε με τη δημιουργία μιας νέας θεματικής ενότητας, η οποία αφορά αποκλειστικά στη «σκοτεινή επταετία» στη Θεσσαλονίκη, με επιλογή ορισμένων από τα πιο ενδεικτικά ιστορικά τεκμήρια (περίπου δύο χιλιάδες), τα οποία έχουν συλλεχθεί και ψηφιοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Για τα γεγονότα και για την έκθεση, μίλησαν η υπεύθυνη της έκθεσης από το Ίδρυμα της Βουλής, 'Αννα Ενεπεκίδου, εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) (1967-74) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα και η αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου.

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί αρχικά στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2016, με αφορμή τα σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας και αναδεικνύει πτυχές της «σκοτεινής επταετίας», με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ενώ παράλληλα εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουνίου 2017 και οι ώρες λειτουργίας της τις καθημερινές, είναι 8:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.