Skip to main content

Έκθεση για τους μύθους του Αισώπου από τον Μανώλη Χάρο στη Casa Bianca

Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου, με την ευγενική χορηγία της ΜΕΛ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του εικαστικού δημιουργού Μανώλη Χάρου, με τίτλο «Ιστορίες από χαρτόνι και Αισώπειοι μύθοι», πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017.

Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης-Casa Bianca, από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουλίου, με την ευγενική χορηγία της ΜΕΛ– Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου A.E., στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης "ΜΕΛημά ΜΑΣ". 

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών Θεσσαλονίκης, κα. Έλλη Χρυσίδου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛ. Α.Ε., κος Ευθύμης Ναλμπάνης, καθώς και πλήθος επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.

"Η έκθεση του Μανώλη Χάρου, με θέμα τους Μύθους του Αισώπου, αποτελεί μια σύγχρονη, πρωτότυπη και ευρηματική πρόταση, καθώς παρά το πέρασμα 2.500 περίπου χρόνων, οι Μύθοι του Αισώπου, εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τον επίκαιρο χαρακτήρα τους και συνθέτουν ένα γοητευτικό και διαχρονικό σώμα μικρών γλαφυρών κειμένων, στα οποία η δύναμη της παραβολής και η αλληγορία συμβιώνουν με την ηθική διάσταση και το διδακτικό περιεχόμενο. Ο Μανώλης Χάρος διακρίνεται για την ποιότητα της τέχνης του, τη χρήση του χαρτονιού ως βασικού υλικού των συνθέσεων του και έχει αναζητήσει, μελετήσει και εντρυφήσει σε αναπαραστάσεις των Μύθων σε πολυάριθμα εικονογραφημένα χειρόγραφα και εκδόσεις, παρουσιάζοντας δισδιάστατες και τρισδιάστατες στον χώρο συνθέσεις που συγκροτούν στο σύνολό τους, ένα ενιαίο περιβάλλον, προσφέρουν οπτική απόλαυση, διακρίνονται για την αμεσότητα και την εκφραστικότητα, τον ρομαντισμό, την παιδικότητά τους και την αμιγή εικαστική τους αξία", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  

Επιπλέον, η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της εταιρείας ΜΕΛ Α.Ε, η οποία φέτος, συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας και δραστηριότητας και αναπτύσσει τον εταιρικό κοινωνικό της ρόλο, με το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΜΕΛημά ΜΑΣ», επενδύοντας στον πολιτισμό και την παιδεία, τομείς συνυφασμένους με το μέλλον και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης -ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.000 περίπου μαθητές-, καθότι ο πρωταρχικός στόχος της έκθεσης είναι εκπαιδευτικός, προσβλέποντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά στην ανακύκλωση, καθώς και στην κινητοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους, με τη συμμετοχή τους στην ολοκλήρωση ενός ευφάνταστου «παιχνιδιού». Ο δημιουργός σχεδιάζει μια μεγάλη ιχνογραφία σε χαρτόνι, έργο στο οποίο οι νεαροί επισκέπτες καλούνται να συμμετέχουν στην ολοκλήρωσή του, να αισθανθούν τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικής έκφρασης. Παράλληλα, με το κλείσιμο των σχολείων, η Δημοτική Πινακοθήκη σχεδιάζει να συμπεριλάβει και να συνεχίσει τη συγκεκριμένη δράση στο πρόγραμμα εικαστικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τα παιδιά της Θεσσαλονίκης.

Η κα. Χρυσίδου στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι «Χαίρομαι που υποδέχομαι στη Δημοτική Πινακοθήκη τον Μανώλη Χάρο, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Με το έργο που παρουσιάζει στη συγκεκριμένη έκθεση προβάλλει τους μύθους του Αισώπου και μας δείχνει πώς ο λόγος μπορεί να γίνει αφορμή για να δημιουργηθεί μια ολόκληρη ιστορία στον  χώρο των εικαστικών. Πρόκειται για μια έκθεση - μάθημα για τα παιδιά, που θα αποτελέσει αφορμή για να αποκτήσουν μεγαλύτερη σχέση με τον χώρο των εικαστικών. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες και τους χορηγούς του Μανώλη Χάρου, που του προσέφεραν την πρώτη ύλη, το χαρτόνι, το απαραίτητο αυτό υλικό για να φτιαχτεί από μια απλή ζωγραφιά μέχρι τα αντικείμενα που βλέπουμε σήμερα στην έκθεση. Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της ΜΕΛ. Ευχαριστώ για τη στήριξη και χαίρομαι για το αποτέλεσμα. Μακάρι να υπάρχουν πάντα συνεργασίες με ωραία αποτελέσματα, όπως αυτό".

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημείωσε ότι «Η Δημοτική Πινακοθήκη στεγάζεται σε έναν πολύ όμορφο χώρο και είναι ευτυχής συγκυρία η παρουσίαση της έκθεσης σε αυτόν. Επέλεξα να ασχοληθώ με τους μύθους του Αισώπου θέλοντας να απομυθοποιήσω το περίεργο κλίμα που επικρατεί γύρω από τη ζωγραφική. Πολλές φορές ο θεατής δεν καταλαβαίνει τι βλέπει και νιώθει ενοχή επειδή δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον καλλιτέχνη. Ο μουσικός παίζει και το ευχαριστιέται και το ίδιο συμβαίνει και με τον θεατή. Με τον ζωγράφο όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Ο θεατής δεν έχει το θάρρος να παραδεχθεί ότι δεν του λέει κάτι αυτό που βλέπει. Και με αυτή την έκθεση προσπάθησα να δώσω στο θεατή να καταλάβει τι βλέπει. Δουλεύω στο χαρτί επειδή είμαι και χαράκτης. Το χαρτί, σε όλες του τις μορφές, για μας τους χαράκτες είναι κάτι φετίχ. Οι επιμελητές της έκθεσης μου πρότειναν συνεργασία με τη ΜΕΛ. Και το πρώτο που ρώτησα είναι αν θα έχω πρόσβαση στην πρώτη ύλη. Για τους χαράκτες το να βρίσκονται ανάμεσα σε μεγάλα χαρτόνια, μεγέθους 3,5 επί 3,5 είναι φαντασίωση! Και κάπως έτσι φτάσαμε στους μύθους του Αισώπου. Κάποια τρισδιάστατα έργα παρουσιάζονται εδώ.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΛ Α.Ε., κος Ευθύμης Ναλμπάνης από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «Θα  θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και προφανώς τον καλλιτέχνη, τον κ. Μανώλη Χάρο, στου οποίου την τέχνη η ΜΕΛ «στρατεύτηκε», όταν μάθαμε ότι δημιουργεί πάνω σε χαρτόνι, ένα υλικό το οποίο αποτελεί το αντικείμενο της παραγωγής μας. Η ΜΕΛ, η οποία είναι μια βιομηχανία με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, προσέφερε πάντα και συνεχίζει να προσφέρει στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Φέτος, συμπληρώνουμε 50 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή αυτή την επέτειο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια συντονισμένη προσπάθεια κοινωνικής προσφοράς, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με τον τίτλο «ΜΕΛημά μας». Ένα πρόγραμμα που με βασικούς άξονες τον πολιτισμό και το περιβάλλον, επενδύει στην παιδεία, στο μέλλον και την ανάπτυξη».

"Η ΜΕΛ Α.Ε. αποτελεί ηγέτιδα δύναμη του κλάδου παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. 

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί για πρώτη ύλη, αποκλειστικά και μόνο, αποκόμματα ανακυκλώσιμου χαρτιού, άνω των 110.000 τόνων τον χρόνο, γεγονός που της προσδίδει τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου ανακυκλωτή χαρτιού της χώρας, με ποσοστό 56% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές. Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες στο εξωτερικό και χρησιμοποιούνται στην κυτιοποιία, τις εκτυπώσεις και γενικότερα στην κατασκευή ειδών συσκευασίας από χαρτόνι. Παράλληλα, η δράση της στηρίζει ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ενώ από το 2014, έχει επενδύσει 1.350.000 ευρώ σε βιολογικό καθαρισμό και έχει εφαρμόσει διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας χαρτιού φιλικό προς το περιβάλλον. Με την ενσωμάτωση της στη μεγάλη οικογένεια του ομίλου Pak, διευρύνει την προοπτική της για εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους της, αναβαθμίζει τον τεχνολογικό της εξοπλισμό- χρησιμοποιώντας το 95% της θερμικής ενέργειας που καταναλώνει, από ανανεώσιμες πηγές (βιομάζα)-με σεβασμό στο περιβάλλον και συνεχή βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών της.  Παράλληλα,  από το 2012 μέχρι φέτος, υλοποιεί πλάνο επενδύσεων 15.500.000 ευρώ συνολικά", καταλήγει η ανακοίνωση.

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Μαΐου-15 Ιουλίου 2017, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 10:00-17:00, Πέμπτη 10:00-20:00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά
Βασ. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, Τηλ. 2313 318538
Επιμελητές της έκθεσης: Γιάννης Μπόλης και Δόμνα Γούναρη
Σχετικά με την ΜΕΛ-Μακεδονική Εταιρεία Χαρτιού Α.Ε. http://www.melpaper.com/

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μιχάλης Τρούλλος, Marketing & Area Sales Manager, ΜΕΛ,
τηλ. 2310 728169, 6973800675