Skip to main content

Έκθεση σοκ για τα πλαστά στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας

Τι αποκαλύπτει για το κρυφό χρέος των 55 δισ. ευρώ η έκθεση για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που συντάχθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΣΥΕ.
«Πλαστά» ήταν τα στατιστικά στοιχεία που κατέθετε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προκύπτει από Έκθεση για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που συντάχθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΣΥΕ. Το πόρισμα της έκθεσης παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, από τον υπουργό Οικον0μικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα δημοσιονομικά στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην Eurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009 (παραμονές των βουλευτικών εκλογών) και κατέγραφαν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ ήταν «πλαστά». Η εκτίναξη του ελλείμματος στο 12,7%, που καταγράφηκε στις 21 Οκτωβρίου, προέκυψε καθώς «καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία», τονίζεται. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σταδιακά από 91,4% σε 113,4% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 55 δισ. ευρώ μέσα σε διάστημα 11 μηνών.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΣΥΕ- που αποτελείται από εκπροσώπους της ΤτΕ, του ΚΕΠΕ , του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών- τα σοβαρότερα προβλήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι:

- Ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα η έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης σε πολλά επίπεδα της κρατικής δομής. Η παραπάνω έλλειψη θεωρείται σύμπτωμα διοικητικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας ορισμένων τμημάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η προβληματική καταγραφή και διακίνηση της πληροφόρησης αφορά κυρίως στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

- Η προβληματική καταγραφή των οικονομικών λογαριασμών των ελληνικών νοσοκομείων

- Η έλλειψη καθαρού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων στο στάδιο της κατάρτισης των τελικών μεγεθών της προετοιμασίας των σχετικών πινάκων και της αποστολής τους στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

- Η ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού στο τμήμα δημοσιονομικών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας.

-Ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το δημοσιονομικό τμήμα της ΕΣΥΕ είναι, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων συνδέεται κυρίως με τη στενή σχέση της ΕΣΥΕ με το ΥΠΟΙΚ και την αδυναμία του γενικού λογιστηρίου του κράτους να λειτουργήσει αυτόνομα και υπεύθυνα.

Η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει την αναγκαιότητα ανάληψης δραστικών παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος δημοσιονομικών στοιχείων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την αποφυγή προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί έως τώρα.

Προτείνεται η υποχρέωση σύνταξης και δημοσίευσης ισολογισμού σε όλα τα ΝΠΔΔ. Επίσης οι ισολογισμοί όλων των φορέων, εκτός της κεντρικής κυβέρνησης θα πρέπει να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και να καθιερωθεί ενιαία κωδικοποίηση εσόδων και δαπανών στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.