Skip to main content

Εκτιμήσεις για ταχύτερο απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων στη Χιλή

Οι 33 μεταλλωρύχοι που βρίσκονται στα έγκατα της γης από τις αρχές Αυγούστου μπορεί να απεγκλωβιστούν πολύ νωρίτερα απ΄ο,τι εκτιμάτο αρχικώς, σύμφωνα με την χιλιανή εφημερίδα El Mercurio, που επικαλεί
Οι 33 μεταλλωρύχοι που βρίσκονται στα έγκατα της γης από τις αρχές Αυγούστου μπορεί να απεγκλωβιστούν πολύ νωρίτερα απ΄ο,τι εκτιμάτο αρχικώς, σύμφωνα με την χιλιανή εφημερίδα El Mercurio, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Οι «υψηλά ιστάμενες πηγές» που δεν διευκρινίζονται, αναφέρουν ότι «υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις πριν από την έναρξη της περιοδείας του προέδρου στην Ευρώπη», που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι τα γεωτρύπανα που χρησιμοποιούνται διανοίγουν ταχύτατα την οδό διαφυγής.

Το τρίτο από τα γεωτρύπανα, που είναι πανίσχυρο και χρησιμοποιείται για πετρελαϊκές έρευνες, τέθηκε σε λειτουργία μόλις την Κυριακή και σε λιγότερο από ένα 24ωρο, διάνοιξε οδό διαφυγής σε βάθος 23 μέτρων. Στόχος είναι να γίνει ανάλογη διάνοιξη μέχρι τα 597 μέτρα.

Οι χιλιανές αρχές αποφεύγουν να αναθεωρήσουν δημοσίως τις αρχικές εκτιμήσεις για το χρόνο απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων, που τοποθετείται «τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου» κατά το αισιόδοξο σενάριο και στην αρχή Δεκεμβρίου, εάν παρουσιαστούν προβλήματα.

«Προτιμώ να είμαι συντηρητικός. Η κότα δεν κακαρίζει πριν γεννήσει το αυγό και προτιμώ να περιμένουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ορυχείων, Λόρενς Γκόλμπορν. Παραδέχτηκε πάντως ότι «έχουμε κερδίσει μερικές ημέρες».