Skip to main content

Εκτιμήσεις, εντυπώσεις και συμπεράσματα στην ΕΕ για την Ελλάδα

Η Αθήνα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

H ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που εκπέμπει η Κομισιόν, επιχειρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση και στην έως τώρα προσπάθεια της. Κοινή είναι η αντίληψη στις Βρυξέλλες ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογική διοίκηση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση.

Ωστόσο, προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων, αρμόδιες πηγές της ΕΕ επισημαίνουν ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσει με ταχύτερους και αποφασιστικότερους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις. Κοινή είναι η αίσθηση ότι δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, τόσο η Αθήνα όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια πολιτικά τοξική συζήτηση σχετικά με ένα πρόγραμμα διάσωσης, που θα μπορούσε να συνοδεύεται με νέες εντάσεις.

Κάπως έτσι, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλοι είναι πως η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής για να εδραιώσει την πλήρη αξιοπιστία της, να στηρίξει την εμπιστοσύνη και να προωθήσει ένα θετικό επενδυτικό κλίμα στο εξής. Αυτό εκτιμούν ότι θα έχει αποφασιστική σημασία για την επανέναρξη της οικονομίας και θα αποτρέψει την ανάγκη οικονομικής βοήθειας ύστερα από οκτώ χρόνια, θέτοντας τη βάση για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πρόσβαση στις αγορές.