Skip to main content

«Εκτός ΕΕ η Τουρκία με το ισχύον Σύνταγμα»

Η Τουρκία δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος της ΕΕ με το ισχύον Σύνταγμά της, εκτίμησε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς.

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με το ισχύον Σύνταγμά της, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου με τις δραστηριότητες της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Μπαγίς εκτίμησε πως «δεν φαίνεται πιθανό για την Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ με το ισχύον Σύνταγμά της».

Πρόσθεσε, δε, πως «η Τουρκία θα έχει σύντομα ένα κοινωνικό Σύνταγμα, που θα καταρτίσουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της και αυτό θα είναι μια συναρπαστική εξέλιξη στην πορεία της χώρας προς την ΕΕ».

Εξάλλου, ο Μπαγίς ανέφερε ότι η Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο από πολλά κράτη-μέλη. Μάλιστα, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί για την ευρωπαϊκή πορεία λειτουργούν ασταμάτητα.