Skip to main content

Εκτός τεκμηρίων οι ημιυπαίθριοι

Δεν θα δηλώνονται τελικά ως τεκμήριο διαβίωσης οι ημιυπαίθροι χώροι, όπως ξεκαθάρισε η Τίνα Μπιρμπίλη, ενώ συμπλήρωσε ότι το πρόστιμο για τη ρύθμιση θα επιβάλλεται με βάση την τιμή ζώνης και όχι τις α
Δεν θα δηλώνονται τελικά ως τεκμήριο διαβίωσης οι ημιυπαίθροι χώροι, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθησυχάζοντας ουσιαστικά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την υπουργό οι ημιυπαίθριοι θα δηλώνονται με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα, άρα δεν θα υπολογίζονται ως τεκμήριο και η επιπλέον επιφάνεια της κατοικίας δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα τεκμήρια.

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του προστίμου για τη ρύθμιση, διευκρίνησε ότι θα γίνει με βάση την τιμή ζώνης (σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό) και όχι τις αντικειμενικές αξίες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), το μόνο ερώτημα που μένει αναπάντητο έχει να κάνει με το χρονικό διάστημα από το οποίο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οι υπερβάσεις δόμησης.

Κατά τον ΣΟΕΒΕ, ενώ στο πρώτο άρθρο αναφέρεται ότι μπορεί να τακτοποιηθεί η αλλαγή χρήσης μέχρι την ημερομηνία λήξης του νόμου 31/12/2010 (αυτό είναι το σωστό), στο δεύτερο άρθρο που τροποποιήθηκε αναφέρεται ότι θα μπορούν να τακτοποιηθούν οι αλλαγές χρήσης έως την ημερομηνία έναρξης του νόμου.

«Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα, διότι θα μείνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός ακινήτων χωρίς τακτοποίηση και κατά συνέπεια χωρίς να μπορούν να πωληθούν. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και με τους ιδιώτες αγοραστές των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται υπό ανέγερση και δεν θα μπορούν να τακτοποιήθουν ούτε αυτά», καταλήγει ο σύνδεσμος.