Skip to main content

El Pais: Ανησυχητικά χαρακτηριστικά στην ένταση Τουρκίας - Ελλάδας

Για πολλοστή φορά η Άγκυρα επαναδιεκδίκησε αυτή την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, ζήτημα που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο, λέει η El Pais.

Για ανησυχητικά χαρακτηριστικά στην ένταση της Τουρκίας με την Ελλάδα κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα El Pais, που αναφέρεται και στην απέλαση έξι Τούρκων πολιτών στην Άγκυρα λόγω των φερόμενων δεσμών τους με το κίνημα του Γκιουλέν και η οποία προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλλά δεν είναι η μόνη διπλωματική αψιμαχία που σχετίζεται με την Τουρκία και ειδικότερα με την εκκαθάριση που εξαπολύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Για πολλοστή φορά η Άγκυρα επαναδιεκδίκησε αυτή την εβδομάδα την κυριαρχία επί των Ιμίων, στο Αιγαίο, ζήτημα που παραλίγο να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών το 1996, καθώς η Τουρκία θεωρεί τα Βαλκάνια φυσική προέκταση, ως εύφορο έδαφος για την οικονομική και πολιτική επιρροή της (σε τέτοιο σημείο που όχι λίγοι τοπικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η Ε.Ε, κάπως διστακτικά, αφήνει στην περιοχή το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα και το Κρεμλίνο).

Πέρα από την σημαντική παρουσία των τουρκικών εταιρειών (μεγάλων κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών) η Άγκυρα με δυσκολία αποκρύπτει την ιδεολογική της διείσδυση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.