Skip to main content

Ελαστογραφία: Νέα μέθοδος για την διάγνωση του καρκίνου

Μία νέα απεικονιστική μέθοδος, η ελαστογραφία, βοηθά στη διάγνωση και το διαχωρισμό των καλοηθών βλαβών του μαστού από τις κακοήθεις.
Ελαστογραφία: νέα, υποσχόμενη μέθοδος για την διάγνωση του καρκίνου.
Μία πολλά υποσχόμενη, νέα απεικονιστική μέθοδος, η ελαστογραφία, βοηθά στη διάγνωση και το διαχωρισμό των καλοηθών βλαβών του μαστού από τις κακοήθεις, ακόμη και όταν είναι ακαθόριστες ή πολύ μικρές.Η μέθοδος αυτή παρουσιάζεται, στη διάρκεια του 19ουΔιαπανεπιστημιακού Συνεδρίου Ακτινολογίας, το οποίο διεξάγεται, στηΘεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία μέθοδο συμπληρωματική της υπερηχοτομογραφίας.

Ενώ το υπερηχογράφημα δίνει πληροφορίες αναφορικά με την εντόπιση και τη σύσταση της ύποπτης βλάβης, η ελαστογραφία αναδεικνύει πόσο ελαστικοί είναι οι ιστοί γύρω από αυτή και βασίζεται στην αρχή της ελαστικότητας των ιστών.

Ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οδηγούν στην αύξηση της σκληρότητας των ιστών. Η ελαστογραφία επιτρέπει την αξιολόγηση της σκληρότητας των ιστών που εξετάζονται κατά τη διάρκεια του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος και δίνει αυτή την επιπλέον πληροφορία, που μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Με την ελαστογραφία μπορούν να μειωθούν μη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες, οι οποίες μπορούν απλώς να παρακολουθηθούν.

Στην κλινική πράξη, εφαρμόζεται στον θυρεοειδή, το ήπαρ, την καρδιά και τους λεμφαδένες, όμως πολλά υποσχόμενη είναι, όταν εφαρμόζεται στον μαστό, καθώς επιτρέπει στον ειδικό γιατρό να ξεχωρίζει ένα καλοήθες ογκίδιο από τις ύποπτες για κακοήθεια βλάβες, μετρώντας την ελαστικότητά τους.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια βιοψίας δια λεπτής βελόνης, μπορεί, με τη βοήθεια της ελαστογραφίας, να κατευθυνθεί η βελόνα στο πιο σκληρό σημείο της βλάβης και με αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας της εξέτασης.

Παρ΄ όλο που η εφαρμογή της  είναι πρόσφατη, αποτελεί μέθοδο πολλά υποσχόμενη, λόγω του ότι είναι γρήγορη, οικονομική, μη επεμβατική και δεν απαιτείται η χρήση σκιαστικού.

Πηγή: (ΑΠΕ/ΜΠΕ)