Skip to main content

Eldorado: Κλείνουν άμεσα οι Σκουριές εάν δεν δοθεί αύριο η άδεια

Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, πρώτα θα κλείσει το έργο των Σκουριών, ενώ θα ακολουθήσει το μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Σε λίγες ώρες κρίνεται το μέλλον της επένδυσης της Eldorado Gold στην Ελλάδα, καθώς εκπνέει αύριο η προθεσμία για τη χορήγηση της άδειας που εκκρεμεί για τη λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, εάν δεν δοθεί η άδεια θα μπει λουκέτο στο έργο των Σκουριών, όπου απασχολούνται 520 άτομα. Σταδιακά, όμως, θα κλείσει και το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου θα απολυθούν άμεσα 300 άτομα που απασχολούνται σε εργολαβίες, ενώ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 630 εργαζόμενοι της εταιρείας. Και αυτό γιατί η μονάδα στις Σκουριές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού business plan που προβλέπει την παραγωγή χαλκού και χρυσού από το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο στο Μαντέμ Λάκκο.

Σημειώνεται ότι από τις άδειες που ήταν σε εκκρεμότητα στις 11 Σεπτεμβρίου όταν η Eldorado Gold γνωστοποίησε την απόφασή της να αναστείλει τις επενδύσεις στη Χαλκιδική θέτοντας ως προθεσμία για την έκδοσή τους την 21η Σεπτεμβρίου, χορηγήθηκαν τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει λάβει την επίμαχη άδεια για την εγκατάσταση ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές (τροποποίηση της υφιστάμενης).

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος, μέχρι και χθες υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη άδεια στην Eldorado Gold, πέραν των όσων της έχουν ήδη χορηγηθεί, σημειώνοντας ότι το θέμα των Σκουριών αποτελεί μέρος της Διαιτησίας η οποία και έχει ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την εταιρεία,  η προσφυγή στη Διαιτησία δεν αφορά την εκρεμμότητα με τη συγκεκριμένη άδεια, αλλά το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στη θέση Μαντέμ Λάκκου στο Στρατώνι και το οποίο θα τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα χρυσού των μεταλλείων τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών.

Κύκλοι της εταιρείας επισημαίνουν στη Voria.gr ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αντικείμενο διαιτησίας και όλα τα ζητήματα που υπάρχουν «μπορούν να λυθούν σε ένα στρογγυλό τραπέζι σε μία ημέρα». Μιλούν δε για εμπαιγμό από την ελληνική κυβέρνηση, και παιχνίδι με το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι η διοίκηση της Eldorado Gold έχει λάβει σαφή εντολή από τους μετόχους να προχωρήσει σε stop loss, ήτοι αποχώρηση από την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει λύση στο παρόν αδιέξοδο. Όπως σημειώνουν, οι ίδιοι κύκλοι εκτός από τα σχεδόν 2 δισ.δολ. (ΗΠΑ) που πλήρωσε για να αποκτήσει τα έργα το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον από τότε, περισσότερο από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Παράλληλα, η μετοχή της εταιρείας έχει υποστεί τεράστια ζημιά «εξαιτίας του τρόπου που συμπεριφέρθηκε στην επένδυση στη Χαλκιδική η κυβέρνηση πλήττοντας την εικόνα της εταιρείας».