Skip to main content

Ελεύθερη πλέον η πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Νέα υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά από απαίτηση των δανειστών, καθώς με τροπολογία ελευθερώνεται η πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε fund και των δανείων που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα συγκεκριμένα δάνεια που έχουν δοθεί σε ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ΔΕΚΟ και σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχαν εξαιρεθεί από την πώληση σε funds, χωρίς μάλιστα ο νομοθέτης να έχει θέσει χρονικό περιορισμό αυτής της εξαίρεσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στην τροπολογία και συγκεκριμένα στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, δηλαδή βάσει αυτής όλα τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορούν να πωλούνται, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες δανειοληπτών που έχουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία καθορίζεται ότι τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία αξίας έως 140.000 ευρώ εξαιρούνται μόνο από την πώληση έως τις 31/12/2017, αλλά μπορούν να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης.

Τέλος, στη νέα τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρεται πως μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμό και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση της υποβολής των εξαμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων και του ετήσιου ισολογισμού και απολογισμού του ΤΑΙΠΕΔ από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλής.