Skip to main content

Έλεγχος δύο σημείων για το ελληνικό αρνάκι του Πάσχα

Πως απετράπη το μπέρδεμα στους καταναλωτές. Τι πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να αγοράσουν ντόπιο αμνοερίφιο. Οι έλεγχοι και πότε αρχίζουν οι σφαγές

Δύο σημεία πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, που σκοπεύουν να αγοράσουν αρνάκι ή κατσικάκι για το φετινό Πάσχα και θέλουν να είναι ελληνικό. Η αναστάτωση που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιήσει κόκκινου χρώματος σφραγίδες στα ελληνικά κρέατα δίνει πλέον τη θέση της στην ηρεμία και στις γνώριμες συνήθειες των καταναλωτών, εφησυχάζοντας και τους παραγωγούς.

Ο έλεγχος δύο σημείων, που θα βεβαιώσει ότι το αρνάκι ή το κατσικάκι που αγοράζει ο καταναλωτής είναι ελληνικό είναι ο εξής:

1. Τα ελληνικά σφάγια φέρουν δύο σφραγίδες, σε αντίθεση με τα σφάγια που προέρχονται από τις χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, από όπου παραδοσιακά γίνονται εισαγωγές, που φέρουν μόνο μια σφραγίδα. Ο διαχωρισμός γίνεται διότι το χρώμα των σφραγίδων και στα ελληνικά σφάγια και στα ευρωπαϊκά είναι το ίδιο. Η μία σφραγίδα θα αναφέρει το όνομα της χώρας προέλευσης «ΕΛΛΑΣ» και η άλλη το σφαγείο, ενώ στα βουλγαρικά ή ρουμανικά σφάγια θα υπάρχει μόνο η σφραγίδα του σφαγείου.

2. Το χρώμα των ελληνικών σφραγίδων είναι τιρκουάζ και τις ξεχωρίζει από τα σφάγια τρίτων χωρών (όπως Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία), που φέρουν σφραγίδες χρώματος κόκκινου.

Συνεπώς, ο καταναλωτής που επιθυμεί να αγοράσει (και να πληρώσει την τιμή) ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι θα πρέπει να προσέξει οι σφραγίδες να είναι τιρκουάζ και να είναι δύο.

Η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί και προέβλεπε να είναι κόκκινες οι ελληνικές σφραγίδες αποσύρθηκε έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες φορέων της αγοράς, παραγωγών, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, διότι κάτι τέτοιο θα μπέρδευε τους καταναλωτές, που γνωρίζουν μέχρι σήμερα ότι κόκκινες σφραγίδες φέρουν τα σφάγια τρίτων χωρών. Ελληνικά χαρακτηρίζονται τα κρέατα που αποδεικνύουν ότι έχουν αποκτηθεί από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάχτηκαν στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επί ποδός τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό προκειμένου να αποτραπεί ή έστω να περιοριστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων μεταφερόμενων αμνοεριφίων από τις γειτονικές χώρες, εξαιτίας βέβαια της υψηλότερης τιμής που πιάνουν τα ελληνικά σφάγια.

Από την ερχόμενη Τρίτη εξάλλου τα σφαγεία σε όλη τη χώρα θα δουλεύουν... υπερωρίες, καθώς αρχίζουν οι σφαγές για το Πάσχα, οπότε θα ενταθούν και οι έλεγχοι.