Skip to main content

Γέφυρα συνεργασίας Θεσσαλονίκης-Σμύρνης - Η επίσημη πτήση της Ellinair

«Βαφτίστηκε» επίσημα χθες η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων από την Ellinair του ομίλου εταιρειών Mouzenidis. Φωτορεπορτάζ και videο.

Mε την προσδοκία για το άνοιγμα μίας νέας σελίδας στις ιστορικές σχέσεις και  την επιχειρηματική συνεργασία της Θεσσαλονίκης και της Σμύρνης «βαφτίστηκε» επίσημα χθες η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων από την Ellinair, μέλος του ομίλου εταιρειών Mouzenidis.

Την επίσημη πτήση της Ellinair υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Adnan Menderes» της Σμύρνης δύο πυροσβεστικά οχήματα που υποδέχθηκαν με ρίψη νερού, όπως είθισται, στο αεροπλάνο που μετέφερε τους προσκεκλημένους της αεροπορικής εταιρείας.

Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση περίσσευαν στην τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο, καθώς πλέον Θεσσαλονίκη και Σμύρνη συνδέονται αεροπορικά δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Σάββατο.

Στους επιβάτες της πτήσης μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, ο πρόεδρος του ΟΛΘ, Γιάννης Παντής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Αναχώρηση από το αεροδρόμιο Μακεδονία

Ο Γιάννης Μπουτάρης μαζί με τους Μπόρις και Γιάννη Μουζενίδη

Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων μεταξύ των επιβατών της πτήσης

"Μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη Θεσσαλονίκη. Πλέον βλέπουμε μπροστά και λέμε ότι πρέπει να γεμίσει αυτή η πτήση και να μείνει τακτική. Ακόμη πρέπει να μπορούμε να προσεγγίσουμε τη Θεσσαλονίκη και δια θαλάσσης. Με τέτοιου είδους προσπάθειες θα αναπτυχθεί ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή την ημέρα τη ζούμε χάρη στο φίλο μου Γιάννη Μπουτάρη γιατί δεν βαρέθηκε ποτέ να τρέχει πίσω από τα όνειρά του", σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς.  

"Είναι καθήκον μας να συνδέουμε τις δύο αγαπημένες  μας πόλεις, όπως το κάνει πάντα ο πολυαγαπημένος μας δήμαρχος Θεσσαλονίκης", είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σμύρνης Αζίζ Κοτσάογλου.

"Είμαι συγκινημένος γιατί την τελευταία φορά που συζητούσαμε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης τα πράγματα ήταν σχεδόν έτοιμα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη αλλά δεν βοήθησαν οι καταστάσεις. Αλλά θα το κάνουμε και αυτό», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. "Η Σμύρνη για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι απλά ένας τόπος καλοκαιρινών διακοπών. Η Σμύρνη και η Θεσσαλονίκη είναι αδερφές πόλεις και πρέπει να έχουν συνεργασία όλο τον χρόνο και σε όλα τα επίπεδα", σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Μάλιστα, κάλεσε τους Τούρκους φίλους του να επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, να τους πάει σε μια ταβέρνα, "να ευχαριστηθεί η ψυχή τους". Επανέλαβε, δε, ότι με τους Τούρκους αισθάνεται αδερφός, ενώ με τους Ευρωπαίους συνεταίρος. "Με τον συνεταίρο μαλώνεις και χωρίζεις, με τον αδερφό μαλώνεις αλλά δεν χωρίζεις", είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εκτίμησή του για τον Μπόρις και τον Γιάννη Μουζενίδη για τις επιχειρηματικές τους δράσεις.

Η σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης και σε τούρτα

Ο ίδιος μιλώντας λίγο αργότερα μέσα στο αεροπλάνο στους επιβάτες της πτήσης παρουσιάστηκε βέβαιος ότι η σύνδεση με τη Σμύρνη μπορεί να γίνει μεγαλύτερης σημασίας από αυτή της Κωνσταντινούπολης. "Έχουμε πολλούς δεσμούς, άλλου τύπου με τη Σμύρνη", υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι όταν ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. "Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι σχολικές εκδρομές. Μέχρι πρότινος είχαν προορισμό την Κωνσταντινούπολη, πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι και τη Σμύρνη. Είναι σημαντική η παρουσία ενός τέτοιου γραφείου όπως του Μουζενίδη στη Θεσσαλονίκη", ανέφερε.

Βέβαιος για την επιτυχία της πτήσης ο Γιάννης Μπουτάρης

 

"Μας χώρισε μια θάλασσα και ένας αέρας μας ένωσε. Κάθετι που ζήσαμε σε ένα παρελθόν δύσκολο έχει ξεπλυθεί", τόνισε η κυρία Πατουλίδου και πρόσθεσε: "Αυτός που έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας ήταν ο κ.Μουζενίδης".

"Με τη νέα πτήση θα είναι πλέον πιο ανοιχτή η επικοινωνία μεταξύ Σμύρνης-Θεσσαλονίκης", ανέφερε ο διευθυντής του αεροδρομίου της Σμύρνης Ερκάν Μπαλτσί. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το αεροδρόμιο της Σμύρνης συνδέεται με 94 προορισμούς σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Θόδωρος Τσακίρης συνεχάρη την πρωτοβουλία της Ellinair που δημιουργεί νέες προοπτικές σε όλα τα επίπεδα. Πρότεινε, μάλιστα, να υπάρξει συνεργασία του προξενείου με την αεροπορική εταιρεία για το σχεδιασμό προγραμμάτων επισκέψεων και τουριστικών πακέτων.

Λίγο πριν την αναχώρηση της πτήσης από Σμύρνη για Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο αεροπλάνο από τον π.Κύριλλο, ο οποίος ευχήθηκε με τη σειρά του επιτυχημένες πτήσεις.

Σε κλίμα συγκίνησης η επίσημη τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο της Σμύρνης

 Μουζενίδης: Η Σμύρνη η σημαντικότερη επιλογή της Ellinair

"Η Σμύρνη για την Ellinair αποτελεί για εμάς τη σημαντικότερη επιλογή. Άλλωστε οι δύο πόλεις του Αιγαίου Πελάγους συνδέονται με μακρούς ιστορικούς δεσμούς. Θέλουμε να συνδράμουμε στη βελτίωση συγκοινωνίας και να γίνουμε η γέφυρα που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα φέρει τις δύο πόλεις πιο κοντά", επεσήμανε ο Γιάννης Μουζενίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ellinair.

Ο Γιάννης Μουζενίδης μιλάει για τις προοπτικές της νέας πτήσης

Οι πτήσεις ξεκίνησαν ήδη από 24 Σεπτεμβρίου. Τα αεροσκάφη που εκτελούν το δρομολόγιο είναι τύπου AVRO RJ-85, με χωρητικότητα 96 ατόμων (90 οικονομικής και 6 πρώτης θέσης).

Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στα 90 ευρώ για απλή διαδρομή και 165 ευρώ μετ' επιστροφής αντίστοιχα.

Ο τουριστικός όμιλος Μουζενίδη με παρουσία 20 ετών και περισσότερα από 80 γραφεία σε Ρωσία και Ευρώπη επεκτείνεται εκτός από τη Σμύρνη σε νέες αγορές όπως Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ισραήλ και Ιταλία.

Από τη Θεσσαλονίκη η Ellinair πετάει για:
-Σμύρνη 2 φορές την εβδομάδα
-Μόσχα πέντε φορές την εβδομάδα
-Ροστόφ 1 φορά την την εβδομάδα
-Κίεβο δύο φορές την εβδομάδα
-Τιφλίδα μία φορά την εβδομάδα
-Μινεράλνιε Βόντι μία φορά την εβδομάδα
Επίσης, πετάει για Ηράκλειο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ έχει καθημερινές πτήσεις για Αθήνα.

Ποιοι έκοψαν την εντυπωσιακή τούρτα-video

Δείτε βίντεο από την πτήση και την τελετή υποδοχής

 Πυροσβεστικά οχήματα υποδέχθηκαν με ρίψη νερού το αεροπλάνο

 Μπουτάρης-Αβραμόπουλος στο αεροδρόμιο της Σμύρνης

  Αγιασμός στο αεροπλάνο λίγο πριν την αναχώρηση του αεροπλάνου από τη Σμύρνη

Σπύρος Πέγκας και Κυριάκος Ποζρικίδης με τον Λευκό Πύργο