Skip to main content

Κοντά στην υπογραφή ΜοU με επενδυτή για πώληση του συνόλου της ΕΒΖ

Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που εκπροσωπεί fund/funds ενδιαφέρεται για το σύνολο της ΕΒΖ, μητρικής και θυγατρικών, όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση

Σε πολύ προχωρημένες διαπραγματεύσεις με δυνητικό στρατηγικό επενδυτή, βρίσκονται η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και ο σύμβουλος της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, που αισιοδοξούν ότι εντός του 2018 θα ολοκληρωθεί το deal για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι έως τώρα, έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα δύο πιθανών επενδυτών βάσει και δημοσιευμάτων, του διαχειριστή funds Lukas Fecker και των συνεργαζόμενων funds από Βρετανία και ΗΠΑ, των Kingsley και Albright. Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της Voria.gr, Βρετανοί και Αμερικανοί την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν proof of funds και οικονομική πρόταση. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΒΖ καθ. Παναγιώτης Αλεξάκης κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση μετόχων, η εταιρεία είναι πολύ κοντά στην υπογραφή MoU με τον εν δυνάμει επενδυτή που έχει καταθέσει proof of funds, κάτι δηλαδή που αποδεικνύει ότι «έχει τα λεφτά», για να προχωρήσει, αν καταλήξουν διαπραγματεύσεις και έλεγχοι, σε εξαγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Voria.gr ο κ. Αλεξάκης είπε ότι ο παραπάνω πιθανός επενδυτής που εκπροσωπεί fund/funds - τον οποίο δεν ονόμασε- δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την ΕΒΖ. Αλλά μέχρι του παρόντος, είναι αυτός που κατέθεσε το proof of funds, όπως επίσης είναι αυτός που ενδιαφέρεται για το σύνολο της ΕΒΖ, μητρικής και θυγατρικών και όχι για μέρος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων αλλά και μετόχων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την πώληση (Χρ. Βαρκάκης, Γ. Στύλου, Β. Μπιμπισίδης), ο πρόεδρος της ΕΒΖ τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καθώς μετά την υπογραφή του MoU θα πρέπει να διενεργηθεί σειρά ελέγχων, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο και οι οποίες θέλει να πιστεύει ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2018.

Υπέρ της πώλησης της ΕΒΖ, τάχθηκε ανοικτά και ανεπιφύλακτα ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, δηλαδή του εκκαθαριστή της ΑΤΕ, ο κ. Στέφανος Αυγουλέας της PQH. «Το κρίσιμο είναι», υπογράμμισε, «ότι υπάρχουν τα λεφτά, από επενδυτή που ενδιαφέρεται».



Τραγική η οικονομική κατάσταση της ΕΒΖ

Η κατάσταση της ΕΒΖ, είναι κάτι περισσότερο από δύσκολη, άλλωστε είναι γνωστό στους πάντες ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την πτώχευση αν δεν χρηματοδοτηθεί από την πιστώτρια Τράπεζα, κάτι που αποδεδειγμένα δεν συμβαίνει. Η ΕΒΖ, με δανειακές υποχρεώσεις κοντά 170 εκατ.ευρώ, άλλες υποχρεώσεις 60 εκατ ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια στα 115 εκατ ευρώ, αν δεν βρει χρηματοδότηση και δεν πάει σε ριζική αναδιάρθρωση, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις ούτως ή άλλως συρρικνωμένες δραστηριότητές της.

Η εταιρεία βρίσκεται μισό βήμα απόσταση από την πτώχευση, αυτό ουσιαστικά είπε ο κ. Αλεξάκης, αλλά και ο ορκωτός ελεγκτής που δήλωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της διοίκησης να στηρίξει φέτος την τευτλοκαλλιέργεια, παρά το γεγονός ότι η σεζόν ξεκινάει με ελάχιστες εκτάσεις - μόλις 13.500 στρέμματα σπάρθηκαν- κάτι που θα εκτινάξει το βιομηχανικό κόστος, ο κ. Αλεξάκης είπε η απόφαση λήφθηκε για να υπάρξει έστω μικρή παραγωγή ώστε να μην πωληθεί η εταιρεία σαν κέλυφος.

Στο ερώτημα της Voria.gr, πώς θα καλυφθεί το κόστος της καμπάνιας και πώς θα πληρωθούν οι παραγωγοί, ο κ. Αλεξάκης απάντησε ότι γίνονται ενέργειες για να στηριχθεί η εταιρεία και με την βοήθεια της κυβέρνησης.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τα περυσινά στοιχεία, η ΕΒΖ είχε βιομηχανικό κόστος 872 ευρώ/τόνο, συνολικό κόστος 1.125 ευρώ/τόνο, όταν η τιμή της ζάχαρης στην αγορά έχει πέσει στα 350 ευρώ. Η πολύ μικρή φετινή παραγωγή, εννοείται ότι θα εκτινάξει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Η συνέλευση των μετόχων άρχισε με την ανάγνωση μίας έκθεσης της κατάστασης της ΕΒΖ από τον πρόεδρο της εταιρείας, στην οποία επισήμανε το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, τις χαμηλές τιμές ζάχαρης στην αγορά, τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της εταιρείας σε πολλά επίπεδα.

Μείωση κόστους σε όλα τα επίπεδα

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει η ΕΒΖ να μειώσει το παραγωγικό κόστος, το μεταφορικό κόστος, να μειώσει τις αμοιβές του προσωπικού εκλογικεύοντας το βασικό μισθό και καταργώντας τα περισσότερα επιδόματα, αλλά και να προχωρήσει σε μειώσεις είτε με εθελούσιες εξόδους, είτε με μετατάξεις.

Θα πρέπει επίσης, να αποδεσμευτει από το ΑΣΕΠ σε ότι αφορά τις προσλήψεις, να καταρτίσει νέες ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας και Οργανόγραμμα, να στραφεί για ορισμένες ενέργειες σε outsourcing, αλλά και να κάνει σημαντικές τεχνολογικές παρεμβάσεις στα εργοστάσια, εκσυγχρονισμού και μείωσης του παραγωγικού κόστους.

Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας για βιώσιμη λειτουργία, γίνεται προσαρμογή του business plan της, ενώ αν δεν κλείσει η συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, η μόνη επιλογή για συνέχιση της λειτουργίας θα είναι η σύναψη μίας συμφωνίας με την Πειραιώς, για να πετύχει ίσως επαναχρηματοδότηση.

Όμως, το μόνο ρεαλιστικό σενάριο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, που απαιτείται για να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις, είναι, όπως συμπεραίνεται, η είσοδος επενδυτή στην εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι παρών στη συνέλευση ήταν και το στέλεχος της Earnst & Young, δηλαδή της εταιρείας συμβούλου της Τρ. Πειραιώς, κ. Μ. Χουρδάκης.

Και όμως υπάρχουν 5-6 πιθανοί επενδυτές.

Στο σημείο αυτό η Voria.gr αναφέρει ξανά τα ονόματα των δύο επενδυτών/επενδυτικών σχημάτων που έχουν ενδιαφέρον για την ΕΒΖ. Όπως έχει αποκαλυφθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα, πρόκειται για δύο επενδυτικά σχήματα. Το ένα εκπροσωπείται από τον κ. Lukas Fecker που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια. Το άλλο σχήμα αφορά δύο funds, αγγλικό και αμερικανικό , τα Kingsley και Albright, τα οποία, σύμφωνα με σημερινές αποκλειστικές πληροφορίες της Voria.gr, την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται για να καταθέσουν proof of funds και οικονομική προσφορά.

Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι από τις πολλές επαφές που έχουν γίνει από πλευράς Ε.Υ. με πιθανούς επενδυτές, τελικώς 5-6 είναι αυτοί που έδειξαν να έχουν σοβαρό ενδιαφέρον, σε μία χρονική περίοδο που και λόγω των χαμηλών τιμών ζάχαρης όπως και αλλαγής της Κοινοτικής Αγοράς Ζάχαρης, γίνονται μεγάλες αναδιατάξεις στον κλάδο. Αυτοί οι σοβαρά ενδιαφερόμενοι είναι ευρωπαϊκές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.