Skip to main content

Ελληνο-τουρκικά joint ventures για είσοδο σε αγορές τρίτων χωρών

Εκδήλωση του Ελληνο-τουρκικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του Money Show. Πολύ περιορισμένος ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών.

Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω το εμπόριο και τις αμοιβαίες επενδύσεις, τόνισε ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν από το βήμα της εκδήλωσης του Ελληνο-τουρκικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο του Money Show.

O Toύρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να αρκεστούν στη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά, μέσω της δημιουργίας εταιρικών σχέσεων να επιχειρήσουν να κατακτήσουν τις αγορές τρίτων χωρών.

«Μπείτε στην τουρκική αγορά και με τους συνδέσμους που έχουν οι τουρκικές εταιρείες ανοιχτείτε στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Και οι Τούρκοι επιχειρηματίες να μπούνε στην ελληνική αγορά και μέσω των εταιρικών σχέσεων που θα εγκαθιδρύσουνε με εσάς να ανοιχτούνε στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Τούρκος πρόξενος παρέθεσε στοιχεία τα οποία δείχνουν το μέγεθος και την αναπτυξιακή δυναμική της τουρκικής οικονομίας για να τονίσει ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας με την Ελλάδα, είναι «δυστυχώς λιγότερος από 5 δισ δολάρια» όταν ο όγκος εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας ξεπέρασε τα 350 δισ δολάρια.

Τις δυνατότητες δραστηριοποίησης των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Τουρκίας παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτριος Συμεωνίδης, τονίζοντας και το μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς τουρκικής που καταγράφεται για επενδύσεις στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνο- Τουρκικό Επιμελητήριο άρχισε να δραστηριοποιείται το 2009 με μόλις πέντε μέλη και σήμερα ο αριθμός των μελών του έχει υπερβεί τα 170, με το 20% αυτών να είναι τουρκικές εταιρείες. Στα έτη 2015- 2016 αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελών καθώς προστέθηκαν πολλές μεσιτικές εταιρείες όπως και τουριστικές.