Skip to main content

Πώς οι Τούρκοι μας πολιορκούν και από τον Βορρά...

Η Ελλάδα μόνο προσφέρει στους συμμάχους της, χωρίς να βλέπει αντάλλαγμα, παρά μόνον ανούσιες και ανέξοδες φιλοφρονήσεις, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου

Όταν για γελοίους λόγους, που δεν τους πίστευσαν ούτε οι εκφέροντες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διέλυσαν χώρες και έσπειραν την δυστυχία σε πλήθος λαών, με το πρόσχημα της εκδημοκράτισής τους και κατάργησης αυταρχικών καθεστώτων, επιτρέπουν στον Ερντογάν να τους ευτελίζει και να τους καθιστά αναξιόπιστους.

Η ταπείνωση των ΗΠΑ και Γερμανών ιδιαιτέρως, έχει τέτοια έκταση ώστε προβληματίζεται κάθε σοβαρός άνθρωπος, κατά πόσο μπορεί να στηρίζεται σ’ αυτούς για να βρει το δίκαιό του. Η ιστορία απέδειξε, ότι η αναξιοπιστία τους είναι μέρος της στρατηγικής τους, και καθόλου τυχαίο γεγονός.

Η Ελλάδα, έχει να καταμαρτυρήσει πολλά για τη συνευθύνη τους στα όσα τραγικά βιώνουμε, από την ενίσχυση των Τούρκων το 1974 μέχρι το προχθεσινό σοβαρό περιστατικό στα Ίμια, και από αρπαγή εθνικού πλούτου, αφενός με δωροδοκίες για πώληση προϊόντων τους, αφετέρου με τις εξαντλητικές απαιτήσεις μέσω Μνημονίων για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες αλλά και να αποτελέσει η τιμωρία μας παράδειγμα προς αποφυγήν.

Κατά τα άλλα ήμαστε σύμμαχοι. Μόνον που τυχαίνει να προσφέρουμε, αλλά δεν βλέπουμε ανταλλάγματα, παρά μόνον ανούσιες και ανέξοδες φιλοφρονήσεις, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Από την άλλη όμως, κι επειδή μίλησα για συνευθύνη φρόντισαν να ηγούνται στην Ελλάδα τουλάχιστον κατά την τελευταία 25ετά, πρόθυμοι και χρήσιμοι, οι περισσότεροι των οποίων για διατήρηση της εξουσίας προσέφεραν και προσφέρουν στους ισχυρούς πριν καν μας ζητήσουν τι.

Παραλλήλως, είτε από αβελτηρία, είτε από σκοπιμότητα προς αποφυγήν ενδεχόμενων δυσαρέστων καταστάσεων, που θα τους μετακινούσε από την καρέκλα τους, επέτρεψαν να διογκωθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο αυτά που αφορούν τους βόρειους γείτονες, όσο  και αυτά με την Τουρκία. Δεν είναι μόνον το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ή των Αλβανοτσάμηδων και η εγκατάλειψη της εθνικής μειονότητάς μας σε Σκόπια και Αλβανία, αλλά και αδιαφορία να επιτύχουμε κάτι το ωφέλιμο.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της απώλειας μιας ναυτικής βάσης στην Αλβανία, την οποία μπορούσαμε να αποκτήσουμε με πέντε μόνον εκατομμύρια δολάρια, που αντιπροσώπευαν εκείνη την εποχή κάποια νυχτοκάματα τραγουδιστών. Στο λιμάνι του Αυλώνα, ήταν η μοναδική ναυτική βάση του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Αδριατική από το 1950 και μέχρι το 1961, που ο Ενβέρ Χότζα αποφάσισε να αποχωρήσει από την εν λόγω συμμαχία. Μετά την κατάρρευση των αριστερών καθεστώτων, η ναυτική βάση παρέμεινε ανενεργή.

Το 1997, ο σοσιαλιστής Φάτος Νάνο είχε κερδίσει τις εκλογές και η κατεστραμμένη χώρα έπρεπε να ανοικοδομηθεί με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Ταξίδεψε στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σαμπί Μπρόκαϊ, που διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Όπως είχε τότε αποκαλύψει ο Σταύρος Τζίμας, ο Μπρόκαϊ είχε εντολή να προωθήσει πακέτο συμφωνιών με την κυβέρνηση Σημίτη, μεταξύ των οποίων ήταν και η επισκευή της απηρχαιωμένης και λεηλατημένης από τους εξεγερμένους Αλβανούς βάσης του Πασά Λιμάνι στον Αυλώνα. Οι συζητήσεις απέφεραν στους Αλβανούς ένα ποσό της τάξης των δέκα δισ. δραχμών για την ανασυγκρότηση του στρατού τους, με την υπόσχεση από τα Τίρανα ότι θα δώσουν τρία νεκροταφεία για τους Ελληνες νεκρούς στρατιώτες του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Συμφωνία όμως για τη βάση του Πασά Λιμάνι δεν υπήρξε. Το γιατί θα αποκαλυφθεί αργότερα. Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε τα Τίρανα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας και στις 26 Δεκεμβρίου ο Αλβανός ομόλογός του ανταπέδωσε την επίσκεψη.  Οπως αποκάλυψε, όταν όλα είχαν τελειώσει, ο τότε ακόλουθους Αμυνας της Αλβανίας στην Αγκυρα Λίμαϊ, ο Μπρόκαϊ εντελώς απρόοπτα και εκτός πρωτοκόλλου της επίσκεψης έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών το αίτημα για την ανασυγκρότηση της βάσης του Πασά Λιμάνι.

Σε σχετική ερώτηση του ακολούθου ο Μπρόγκαϊ φέρεται να του είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να δώσει για ανασυγκρότηση μια τόσο ευαίσθητη βάση σε μια γειτονική χώρα και για μεγάλο διάστημα, όπως επιθυμούσε η Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1998, η συμφωνία με την οποία η Τουρκία ανέλαβε την ανασυγκρότηση της βάσης υπογράφτηκε στα Τίρανα, όμως ο Νάνο αμέσως μετά έδιωξε τον Μπρόγκαϊ από υπουργό Αμυνας.

Ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε σε στελέχη της ελληνικής μειονότητας, αργότερα, ότι η Τουρκία έδωσε τα τριπλάσια λεφτά απ' όσα έδιναν οι Ελληνες και πήρε τη βάση στην οποία έκτοτε απαγορεύει και στους Αλβανούς να την επισκέπτονται.. Έξι χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 4 Απριλίου του 2003, η αλβανική Βουλή ενέκρινε ελληνοαλβανική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της ήσσονος σημασίας ναυτικής βάσης Μπιστ Πέλλα λίγο έξω από το Δυρράχιο.

Η Ελλάδα αναλάμβανε βάσει της συμφωνίας την ανακαίνισή της προϋπολογισμού πέντε εκατ. ευρώ για 5-7 χρόνια, διάστημα για το οποίο προβλέπεται στις εγκαταστάσεις της ο ελλιμενισμός ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Ομως, η υλοποίησή της δεν συνέβη ποτέ,  και οι Αλβανοί αποδίδουν στην ελληνική πλευρά ευθύνες για κωλυσιεργία.

Τώρα, στην εν λόγω ναυτική βάση σταθμεύει μόνιμα ένα τμήμα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού 250 ανδρών και ναυτικές μονάδες αναλόγως των σχεδιασμών του τουρκικού Επιτελείου.