Skip to main content

Ελπίδες για πλήρη καταπολέμηση του AIDS

Η ανακάλυψη της κρυψώνας του ιού του AIDS στον μυελό των οστών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον.
Ο ιός του AIDS μπορεί να κρυφτεί στον μυελό των οστών, αποφεύγοντας έτσι τα φάρμακα, και στη συνέχεια μπορεί να «αφυπνιστεί» και να προκαλέσει επιδείνωση της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο γιατί είναι δύσκολη η καταπολέμηση του ιού, αλλά και η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή στο μέλλον.

Η ανακάλυψη της «κρυψώνας» χαιρετίστηκε σαν ένα πρώτο σημαντικό βήμα, όμως τονίστηκε ότι θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια ερευνών. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (στο Αν Άρμπορ), υπό την κυτταρική βιολόγο-ιολόγο δρα Κάθλιν Κόλινς, ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει τα κύτταρα του μυελού των οστών, που τελικά μετατρέπονται σε λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) του αίματος, δηλαδή στα «όπλα» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με τα «Nature» και «Science». Ο ιός παραμένει «εν υπνώσει», ώσπου τα κύτταρα του μυελού των οστών να μετατραπούν σε κύτταρα του αίματος, οπότε ενεργοποιείται ξανά και προκαλεί νέα μόλυνση. Ο ιός καταστρέφει τα νέα κύτταρα του αίματος και στη συνέχεια επεκτείνεται για να πλήξει και άλλα κύτταρα.

Τα τελευταία χρόνια, τα φάρμακα δεν έχουν προσφέρει πλήρη ίαση, αλλά έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους από AIDS. Όμως οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν την αγωγή σε όλη τη ζωή τους, αλλιώς η μόλυνση επιστρέφει. Αυτό, κατά τους γιατρούς, αποτελεί ένδειξη ότι ο ιός αναστέλλεται μεν, αλλά δεν καταστρέφεται τελείως, απλώς κρύβεται κάπου και περιμένει να επανεμφανιστεί, μόλις λήξει η φαρμακευτική αγωγή.

Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μια τέτοια «κρυψώνα» του ιού του AIDS στα λεγόμενα «μακροφάγα» κύτταρα του αίματος και άλλη μια στα λεμφοκύτταρα, όμως οι επιστήμονες ήσαν βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλες, όπως και όντως βρέθηκε πλέον άλλη μία στον μυελό των οστών.

Αν οι επιστήμονες μπορέσουν να «καθαρίσουν» αυτές τις «κρυψώνες» του ιού, τότε οι ασθενείς με AIDS δεν θα χρειάζεται να παίρνουν φάρμακα σε όλη τη ζωή τους, κάτι που ανεβάζει τρομακτικά το κόστος της θεραπείας και την καθιστά συχνά απαγορευτική, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την Κόλινς, θα είναι να αναπτυχθούν φάρμακα που θα στοχεύουν αποκλειστικά στα ευρισκόμενα σε «ύπνωση» μολυσμένα κύτταρα του μυελού των οστών, αναγκάζοντάς τα να παράγουν τον ιό, ώστε στη συνέχεια αυτά να αυτό-καταστραφούν και έτσι να «αδειάσει» η «αποθήκη-κρυψώνα» του ιού μέσα στον οργανισμό.