Skip to main content

Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο ετοιμάζει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Το εγχείρημα θα αναπτυχθεί σε στεγασμένο χώρο 141.620 τ. μ. και με τη λειτουργία του προσδοκάται ότι θα δοθεί σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Σχέδιο για την ανάπτυξη ενός διεθνούς Τριπολικού Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών επεξεργάζεται ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, προσδοκώντας πως με τη λειτουργία του θα δοθεί σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Η ιδέα είναι, ήδη, σε προχωρημένο στάδιο και μόλις πριν δύο ημέρες από τον τοπικό Δήμο υπογράφηκε η προβλεπόμενη προγραμματική σύνταξη και ανατέθηκε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης η σύνταξη της μελέτης για το έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, όπου έχει, ήδη, υποβληθεί η πρώτη του φάση.

Το Κέντρο προορίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η οποία, όπως επισημαίνεται, συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, διαθέτει άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και στον οδικό άξονα της Εγνατίας. Σύμφωνα με το πλάνο που υπάρχει δρομολογείται η κατασκευή κτιρίων με χρήσεις logistics, συνολικής δομημένης επιφάνειας 141.620 τ.μ., σε ενιαία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να κατασκευαστούν αποθήκες συντήρησης, αλλά και εμπορευμάτων, διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης και σταθμός βαρέων οχημάτων, χώροι γραφείων, εστιατόριο, ξενοδοχείο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το Δήμο Αλεξανδρούπολης, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η δημιουργία του Κέντρου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία όχι μόνο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και συνολικά του Νομού Έβρου και των γειτονικών περιοχών. Ειδικότερα, θα συμβάλει στην:

-    ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή
-    προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης
-    ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και στην αύξηση των εσόδων του Δήμου
-    δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στον περιορισμό της ανεργίας
-    καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης
-    σταδιακή αλλαγή της εικόνας της περιοχής.

Παράλληλα με την ανάθεση της μελέτης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει προχωρήσει και στην εκπόνηση σχεδίου για την εξυγίανσης του χώρου κατασκευής του έργου, που θα περιλαμβάνει τόσο την καταγραφή των προβλημάτων, όσο και των απαιτούμενων μελετών για την αντιμετώπισή τους. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί σημαντικά η προστιθέμενη αξία του ακινήτου, θα διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου και θα διευκολυνθεί η προσέλκυση υποψήφιων επενδυτών.