Skip to main content

Εν αναμονή των πρώτων υποψηφίων του «En Marche!»

Θα φέρουν την ανανέωση που υπόσχεται το κίνημα οι πρώτοι υποψήφιοι του κινήματος «Εμπρός!»;

Στις τρεισήμισι (ώρα Ελλάδας) ο Ζαν Πολ Ντελεβουά, επικεφαλής της Επιτροπής Έγκρισης των υποψηφιοτήτων του κινήματος «Εμπρός!»για τις βουλευτικές, πρόκειται να ανακοινώσει τα πρώτα ονόματα των εγκεκριμένων υποψηφίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κινήματος, θα ανακοινωθούν σήμερα μόνο τα 450 ονόματα από το σύνολο των 577. Για τα υπόλοιπα ονόματα αναμένεται να δοθεί η τελική απόφαση από το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Η σχετική καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στον σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων της τελευταίας στιγμής. Μετά τη νίκη της Κυριακής, προστέθηκαν 80 επιπλέον υποψηφιότητες σοσιαλιστών.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες που εκκρεμούν και περιμένουν την τελική έγκριση από τον Εμμανουέλ Μακρόν, είναι και η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Ωστόσο ο Μ. Βαλς βιάστηκε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στο ραδιόφωνο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έγκριση από την Επιτροπή, με συνέπεια ο Ζαν Πολ Ντελεβουά να δηλώσει χθες ότι ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι στιγμής δεν πληροί τα κριτήρια.

«Εμπρός!» για την ανανέωση

Σε 15.000 ανέρχονται τα άτομα που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα με το όνειρο μιας βουλευτικής καριέρας κατά την πενταετία Μακρόν.

Εκτιμάται ότι το 70% της τελικής λίστας θα εκφράζει την «ανανέωση» που έχει υποσχεθεί το κίνημα «Εμπρός!». Επειδή πολλοί από αυτούς δεν έχουν προηγούμενη προεκλογική εμπειρία, ο Εμμ. Μακρόν έχει προβλέψει ενημερωτικά σεμινάρια μέσα στις επόμενες μέρες, για τους τρόπους επαφής με το κοινό και διεξαγωγή μιας εκστρατείας. Παράλληλα θα έχουν ευνοϊκότερους όρους στη λήψη τραπεζικών δανείων.

Το σύνολο των 577 υποψηφίων, θα έχει προφανώς κλείσει έως το Σάββατο, οπότε και θα γίνει η προγραμματισμένη φωτογράφιση των υποψηφίων.

Η Παρασκευή 19 Μαΐου είναι η οριακή ημερομηνία για να καταθέσουν τα κόμματα τις λίστες των υποψηφίων τους για τις βουλευτικές που θα διεξαχθούν στις 11 και 18 Ιουνίου.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle