Skip to main content

Εν Χορδαίς σήμερα, Ζωή Τηγανούρια αύριο στο «Παρά θιν’ αλός»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς συμπληρώνει ήδη 34 χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς και μετρά περισσότερες από χίλιες συναυλίες.

Σειρά να ανεβεί στη σκηνή του «Παρά θιν’ αλός» έχει σήμερα το γνωστό μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς», ένα από τα σημαντικότερα σχήματα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου.

Με ευρύ ρεπερτόριο και φρέσκια παιγνιώδη παρουσία επί σκηνής έχει περιοδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Από την ίδρυσή του (1993) το «Εν Χορδαίς» συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και επιφανείς συναυλιακούς χώρους σε Ευρώπη, Αμερική και χώρες της Μεσογείου. Απόψε, στις 9, εμφανίζεται στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείο), στην Καλαμαριά.

Τους «Εν Χορδαίς» αποτελούν οι Κυριάκος Πετράς βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης ούτι, τραγούδι, Δρόσος Κουτσοκώστας τραγούδι, λαούτο, Άλκης Ζοπόγλου κανονάκι και Πέτρος Παπαγεωργίου τουμπελέκι, ντέφι και μπεντίρ.

Το πρόγραμμα του «Παρά θιν’ αλός» συνεχίζεται αύριο Παρασκευή με μια συναυλία - μουσική παράσταση στην οποία συμπράττουν η Ζωή Τηγανούρια και το συγκρότημά της, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς.  

Με καταγωγή από τη Σαμοθράκη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η γνωστή σολίστ του ακορντεόν και performer Ζωή Τηγανούρια, εργάστηκε ως συνθέτιδα και σολίστ του ακορντεόν με όλους τους γνωστούς τραγουδιστές στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και με διεθνείς καλλιτέχνες. Έχει λάβει τιμητική διάκριση στο διεθνές φεστιβάλ ακορντεόν στο Ikaalinen της Φινλανδίας. Συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεσης Μουσικής της Φρανκφούρτης, έχει βραβευτεί με το Μετάλλιο Τιμής της UNESCO από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στην Πολιτιστική κληρονομιά του Έβρου. Με δεκαεννέα προσωπικά άλμπουμ και singles από το 2006 μέχρι σήμερα, βιβλία με παρτιτούρες και CD για transcription & play-along, περισσότερες από 200 συνθέσεις στην ελληνική δισκογραφία από το 1999 μέχρι σήμερα, συνθέσεις και διασκευές σε διεθνείς συλλογές, εκατοντάδες ηχογραφήσεις, ορχηστρικές συνθέσεις, Soundtracks για ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, η Ζωή Τηγανούρια εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς συμπληρώνει ήδη 34 χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς και μετρά περισσότερες από χίλιες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας είναι o Γιάννης Κούκας.