Skip to main content

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας δυναμιτίζει το νέο σχέδιο για τα απορρίμματα του ΦΟΔΣΑ

«Πάρτε πίσω τον ΣΜΑ», επισημαίνουν οι κάτοικοι της Ευκαρπίας. Τι προβλέπει το σχέδιο του ΦΟΔΣΑ για τους ΣΜΑ στο νομό, τι αποφάσισε ο Δήμος Παύλου Μελά

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν στα... άκρα τη σύγκρουσή τους με τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα μέλη του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ευκαρπίας.

Με αφορμή τη συζήτηση του νέου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ τη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης, τα μέλη του Δικτύου επισημαίνουν ότι αυτός δεν πληροί τους όρους και δεν είναι εναρμονισμένος με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και μάλιστα τον χαρακτηρίζουν «εκτός τόπου και χρόνου».

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ αναθεώρησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων και υποτίθεται ότι τον εναρμόνισε με τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, τα μέλη του Δικτύου ασκούν πολύ έντονη κριτική και επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Με δεδομένη μάλιστα τη διαρκή αθώωση των μελών τους από τη Δικαιοσύνη, τα μέλη του Δικτύου θεωρούν ότι είναι πλέον κοινή πεποίθηση (με εξαίρεση όσους επιμένουν) πως ο ΣΜΑ στην Ευκαρπία δεν πρέπει να γίνει και ότι ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός οφείλει να βασίζεται αμιγώς σε μικρά έργα τοπικής ή έστω διαδημοτικής εμβέλειας.

Το έργο της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας είχε σταματήσει για δυόμισι χρόνια. Παρά μάλιστα τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ ότι η αιτία είναι οι έντονες διαμαρτυρίες των μελών του Δικτύου, τα δικαστήρια στα οποία πηγαίνουν συνεχώς οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στο έργο, τους αθωώνουν αναγνωρίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις τους δεν επιδρούν την πορεία υλοποίησης του ΣΜΑ... Άλλωστε, στο έργο αντιδρά και η δημοτική αρχή του Παύλου Μελά.

Στην παρουσίαση του νέου ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ένα από τα λίγα μεγάλα έργα που παραμένουν από τον παλιό και άκυρο πλέον σχεδιασμό είναι και ο ΣΜΑ Ευκαρπίας. Γι' αυτό το λόγο, τα μέλη του Δικτύου αναμένεται στην πρώτη παρουσίαση του ΣΜΑ τη Δευτέρα να αντιδράσουν.

Όπως τόνισε το μέλος του Δικτύου, Μιχάλης Σπάσος, στη Voria.gr, «παρά τη σύσσωμη αντίδρασή μας το έργο του ΣΜΑ στην Ευκαρπία συνεχίζεται. Παρανομούν, διότι έχουν υπερβεί και τις προβλέψεις της γεωλογικής μελέτης. Με εκρηκτικά έχουν ισοπεδώσει μια πλαγιά 100 στρεμμάτων, ένα ολόκληρο βουνό... Η γεωλογική μελέτη του έργου αναφέρει ότι θα γίνει εκβραχισμός της περιοχής αλλά για 40.000 – 50.000 τόνους βράχων που θα απομακρυνθούν. Οι ποσότητες είναι τριπλάσιες! Ανέρχονται σε 150.000 τόνους. Είναι προφανείς οι αστοχίες τους στις μελέτες. Ο χώρος ήταν πρώην λατομείο και με εκρηκτικά ισοπέδωσαν ένα βουνό 100 στρεμμάτων μέσα σε δύο – δυόμισι μήνες. Είναι πρόκληση για όλο τον κόσμο».

Τα μέλη του Δικτύου επισημαίνουν ότι και ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός που παρουσιάζει η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ τη Δευτέρα δεν έχει εναρμονιστεί και δε συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου, κυρίως διότι πλέον προβλέπονται τοπικά σχέδια διαχείρισης από τους δήμους (τα οποία δεν υπάρχουν) και μικρά έργα τοπικής εμβέλειας.

«Ο ΦΟΔΣΑ προτείνει τα ίδια έργα με το 2005. Παραμένει ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, χάρη στην επιμονή τους. Ο νέος σχεδιασμός δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Είναι κόντρα στη λογική του εθνικού σχεδίου. Εμείς θα προσφύγουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να μην τον εγκρίνει και θα ζητήσουμε να ασκήσει επιτέλους βέτο για την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Που είναι η μείωση δυναμικότητας του ΣΜΑ; Το έργο απορροφά υπέρογκες χρηματοδοτήσεις χωρίς να είναι αναγκαίο, μετά τη μείωση του όγκου των παραγόμενων σκουπιδιών και επιπλέον είναι υπερτοπικό, αφού εξυπηρετεί όχι τοπικές ή διαδημοτικές ανάγκες, αλλά υποτίθεται τις ανάγκες άνω του μισού πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Έχουν πέντε πρέσες για τη συμπίεση 400.000 – 600.000 τόνων σκουπιδιών, όταν ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται μόλις 300.000», τόνισε ο κ. Σπάσος.

Τα μέλη του Δικτύου θεωρούν ότι αντί του ΣΜΑ Ευκαρπίας θα μπορούσαν στη βάση των προβλέψεων του ΕΣΔΑ να γίνουν μικρότεροι ΣΜΑ, που θα εξυπηρετούν τους δήμους ανά δύο, να ενισχυθεί η ανακύκλωση και να πάψουν οι «κρυφοί» σχεδιασμοί περί καύσης απορριμμάτων.

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν μπορεί να εγκρίνει έναν σχεδιασμό που δεν πληροί τις προβλέψεις του ΕΣΔΑ, ούτε έργα τα οποία δεν είναι μικρά και τοπικής εμβέλειας. Ο ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εξυπηρετεί μόνο πολύ μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και τελικά οδηγεί σε καύση. Να γίνουν περισσότεροι και μικρότεροι ΣΜΑ και να μπουν προβλέψεις για διαλογή σκουπιδιών στην πηγή, για ενίσχυση της ανακύκλωσης κτλ. Το νέο σχέδιό τους αναφέρεται σε αυτές τις βασικές παραμέτρους διαχείρισης γενικά και αόριστα. Τους βολεύει η καύση...», σημείωσε ο κ. Σπάσος.

 

Ο νέος ΠΕΣΔΑ

 

Μάλιστα, στην πρόσκληση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ για τη συνάντηση της Δευτέρας, αναφέρεται ρητώς ότι «καθώς η υλοποίηση της σύμβασης τείνει να ολοκληρωθεί, σας εφιστούμε ιδιαιτέρως τη προσοχή στην υλοποίηση των υποχρεωτικών Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Σας υπενθυμίζουμε ότι υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν εγκεκριμένα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης πριν την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού»...

Ο νέος ΠΕΣΔΑ προβλέπει

-Το 50% των Αστικών Στερεών Αποβλήτων θα πρέπει να προδιαλέγεται στην πηγή μέσω των δικτύων χωριστής συλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλο), των βιοαποβλήτων και των λοιπών ανακτήσιμων αποβλήτων (ξύλο, ΑΗΗΕ, μπαταρίες, κλπ.).

-Το 40% των βιοαποβλήτων θα πρέπει να εκτρέπεται από την ταφή είτε μέσω οικιακής κομποστοποίησης είτε μέσω συστημάτων χωριστής συλλογής.

-Το 65% των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να εκτρέπεται από την ταφή και να συλλέγεται χωριστά.

-Τα υπολειπόμενα σύμμεικτα ΑΣΑ, ίσα με το 50%, θα οδηγούνται για περαιτέρω ανάκτηση σε δίκτυο μονάδων επεξεργασίας.

Για το επίμαχο ζήτημα, τους ΣΜΑ ο νέος ΠΕΣΔΑ προβλέπει για το νομό Θεσσαλονίκης επτά ΣΜΑ:

1.Διατήρηση του υφιστάμενου εντός ΠΕΣΔΑ ΣΜΑ Πυλαίας (Φοίνικα) συμμείκτων και μετατροπή σε ΣΜΑ σύμμεικτών, Υ.Σ και ΒΑΑ (εξυπηρέτηση Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και 40% Δ. Θεσσαλονίκης).

2.Παύση λειτουργίας των υφιστάμενων άνευ αδειοδότησης και εκτός ΠΕΣΔΑ ΣΜΑ.

3.Λειτουργία των κάτωθι εντός ΠΕΣΔΑ ΣΜΑ συμμείκτων, ΥΣ και ΒΑΑ - ΣΜΑ Ευκαρπίας (εξυπηρέτηση 60% Δ. Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ευόσμου, Ωραιόκαστρου).

-ΣΜΑ Καλοχωρίου (για το Δήμο Δέλτα).

-ΣΜΑ Μηχανιώνας (Υπάρχει προσωρινός ΣΜΑ που θα μπορούσε  να μετατραπεί σε μόνιμο με κατάλληλο εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ, για το Δ. Θερμαϊκού).

-ΣΜΑ Βόλβης (για το Δήμο Βόλβης).

 

Ο Δήμος Παύλου Μελά

 

Ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας όμως είναι και ο Δήμος Παύλου Μελά, με την τελευταία κατά πλειοψηφία απόφασή του, τον προηγούμενο Νοέμβριο, να αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο επανέλαβε για ακόμη μία φορά:

α)Την αμέριστη συμπαράσταση του στο συνεχή αγώνα των κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και κατά της καύσης στο ΤΙΤΑΝ. Στους αγώνες αυτούς θα είναι συμμετέχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

β)Ότι καταδικάζει τις διώξεις των πολιτών που συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας και υπέρ της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων ζητώντας την άμεση παύση της βιομηχανίας διώξεων που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, μιας και ήδη έχουν τελεσφορήσει πάμπολλες αθωωτικές αποφάσεις.

γ)Ότι ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να σεβαστεί τη μακροχρόνια απαίτηση Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Παύλου Μελά , αλλά και των συλλόγων , των κατοίκων του δήμου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζητούν ομόψυχα να αρθεί οριστικά και αμετάκλητα οποιαδήποτε καύση απορριμμάτων, αποβλήτων, λυματολάσπης και δευτερογενών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Για αυτό και θα πρέπει άμεσα η ηγεσία να κάνει δεκτή την εκ νέου αίτηση θεραπείας του Δήμου Παύλου Μελά, που κατατέθηκε πρόσφατα και να κάνει άρση της άδειας καύσης που δόθηκε στο ΤΙΤΑΝ στις 30-01-2014, προτρέποντας το να δρομολογήσει την καύση άλλου καυσίμου πιο οικολογικού όπως το φυσικό αέριο.

Εγκρίνει την υλοποίηση των κάτωθι ενεργειών:

1ο)Να δρομολογηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής , του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να συζητηθούν διεξοδικά και να απαιτηθούν σοβαρές λύσεις στο θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας, του νέου ΕΣΔΑ, της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων, της καύσης στο ΤΙΤΑΝ και της ανάπλασης της πρώην χωματερής του Δερβενίου.

2ο)Να αναληφθεί δράση και να ασκηθούν πιέσεις προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να απαιτήσουν από τους Δήμους , το ΦΟΔΣΑ και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εφαρμόσουν στην πράξη το νέο ΕΣΔΑ σύμφωνα με τις αρχές της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων με την κατάθεση τοπικών σχεδίων.

3ο)Να αναληφθεί δράση και να ασκηθούν πιέσεις προς τον ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στην άμεση και οριστική λύση της ανάπλασης της πρώην χωματερής στο Δερβένι και όχι με προχειρότητες που διαιωνίζουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΦΟΔΣΑ.

4ο)Να ζητηθεί η σύγκληση των Δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ ώστε να συζητηθούν τα θέματα : α) της καύσης , β) το νέο ΕΣΔΑ, γ) τα τοπικά σχέδια που πρέπει να προτείνουν οι δήμοι, δ) ο ρόλος του αχρείαστου ΣΜΑ Ευκαρπίας και ε) ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός και να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα για τις προθέσεις τους για το νέο ΕΣΔΑ, την καύση, τα τοπικά σχέδια απορριμμάτων και πως και πότε θα πρέπει να δρομολογηθεί η σχεδίαση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού που θα ακυρώσει τον αναχρονιστικό του 2005

5ο)Να ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα συζητηθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός και πως αυτός θα δρομολογηθεί μέσα από τις επιταγές του νέου ΕΣΔΑ με τοπικά σχέδια και έργα μικρής εμβέλειας».