Skip to main content

Ένα ανησυχητικό μήνυμα της τελευταίας στιγμής στη διαπραγμάτευση

Οι δανειστές δεν φαίνεται να δέχονται όρους του στυλ "πρώτα λεφτά και μετά η οριστική συμφωνία" και το μαρτύριο της σταγόνας κορυφώνεται...

Μήνυμα της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές έφτασε τις προηγούμενες ώρες στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα πληροφορείται η Voria.gr, οι εταίροι μας δεν συμφωνούν με την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μέρες στους θεσμούς και προβλέπει την επίτευξη «μερικής συμφωνίας», προκειμένου να γίνει μια «τμηματική καταβολή της δόσης» κι έτσι να πάρει μια προσωρινή ανάσα ρευστότητας η χώρα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι θέλουν όλα τα μέτρα, για να δώσουν όλα τα λεφτά. Κι ότι δεν αποδέχονται επ' ουδενί όρους του στιλ «πρώτα θα μας υποσχεθείτε ότι θα μας χρηματοδοτήσετε και μετά θα υπογράψουμε συμφωνία», που βάζει η ελληνική πλευρά.

Αν τελικώς, οι τροικανοί δεν κάνουν πίσω, αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο μας επιστρέφουν πίσω στην παλιά, γνωστή, τακτική του ενός «εφαρμοστικού νόμου με όλα τα άρθρα» με το οποίο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ περνούσαν τις αποφάσεις με τους δανειστές.

Μόνο που οι συνθήκες - πολιτικές και άλλες - στην Ελλάδα, έκτοτε έχουν άλλάξει άρδην και είναι σίγουρο ότι η παρούσα κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα μπορέσει να «περάσει» κάτι τέτοιο στην πράξη. Φρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συζητούν άλλο ενδεχόμενο, γεγονός που κάνει τη ζωή της Αθήνας ακόμα πιο δύσκολη...