Skip to main content

Ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ- ΔΝΤ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή με την οποία ουσιαστικά ζητά συγκεκριμενοποίηση των στοιχείων σε βάθος τριετίας, ξεκινώντας έτσι ουσιαστικά τη διαβούλευση που θα οδηγήσει στη λύση του σχεδίου
Το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο διένυσε ένα μεγάλο κομμάτι της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από το σχέδιο σωτηρίας της εθνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Voria.gr, που ανέφερε ότι η προσφυγή πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέστειλε επιστολή με την οποία ουσιαστικά ζητά συγκεκριμενοποίηση των στοιχείων σε βάθος τριετίας. Ουσιαστικά έτσι ξεκινά η διαβούλευση που θα οδηγήσει στη λύση του σχεδίου.

Ήδη από χθες η Voria.gr είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις καταγράφοντας την ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη χώρα μας, την οποία σπρώχνουν μέρα με τη μέρα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Παράλληλα, σε πρωινό δημοσίευμα μας προβλέπεται προσφυγή της χώρας στο σχέδιο σωτηρίας της ΕΕ και του ΔΝΤ ενδεχομένως μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.  Στόχος είναι να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος (ήδη μετράμε 20 μέρες από την σύσταση του μηχανισμού και τέσσερις από τη συγκεκριμενοποίηση του), αφήνοντας τη χώρα έρμαιο στις άγριες διαθέσεις των κερδοσκόπων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως τα spreads σήμερα άγγιξαν τις 430 μ.β.,ενώ αυτή την ώρα (18:15) καταγράφονται περίπου στις 397 μ.β. Θετική ήταν  η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στην επιστολή τουκ.Παπακωνσταντίνου, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις2.028,55 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,07%.

Απαντώντας στην επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος- Καν, ανακοίνωσε πως καταφθάνει τη Δευτέρα στη χώρα μας κλιμάκιο του Ταμείου, προκειμένου να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ζητήσει τέτοια βοήθεια.

Από την πλευρά του, πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δια του εκπροσώπου του, χαρακτήρισε τυπικού και τεχνικού χαρακτήρα την εν λόγω επιστολή του ΥΠΟΙΚ, συμπληρώνοντας πως δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Τον προβληματισμό του για την εκ νέου εκτίναξη των spreads εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. «Είτε αξιοποιήσουμε, είτε δεν αξιοποιήσουμε τον μηχανισμό η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρακολουθούν και θα έχουν σημαντικό λόγο για την περαιτέρω πορεία μας», υπογράμμισε.

Αναλυτικά η επιστολή του υπουργού Οικονομικών:

Προς

Κύριο Όλι Ρεν,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κύριο Ντομινίκ Στρός- Καν
Επικεφαλής
Δ.Ν.Τ.

Κύριο Ζαν- Κλοντ Τρισέ
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Γιώργος  Παπακωνσταντίνου