Skip to main content

Ένα crash test μεταξύ Μπίλλια και Ορφανού για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Οι επικρατέστεροι (αυτή τη στιγμή) «γαλάζιοι» υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης. Το προφίλ τους και τα πλεονεκτήματά τους.

Πάρις Μπίλλιας και Γιώργος Ορφανός: Οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της ΝΔ, δεν είναι πρόσωπα άγνωστα στην κοινωνία της πόλης. Άνθρωποι με ξεχωριστή αξία ο καθένας για το κόμμα, που αγαπούν τη Θεσσαλονίκη, έχουν στήσει τη ζωή τους εδώ και φέρονται αποφασισμένοι να ξαναφέρουν τον δήμο στην αγκαλιά της κεντροδεξιάς.

Η επιλογή του κ. Μπίλλια για να ηγηθεί της προσπάθειας της ΝΔ ώστε ο δήμος να αλλάξει αυτή τη φορά χέρια είχε γίνει εδώ και καιρό. Στο μεσοδιάστημα και όσο οι επίσημες ανακοινώσεις καθυστερούσαν, ήρθαν οι δεύτερες σκέψεις, οι πιέσεις και τελικά, όπως όλα δείχνουν, η επανεξέταση των δεδομένων, ώστε να γίνει η τελική επιλογή.

Στο ίδιο διάστημα δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν γνωστή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διάθεσή τους να είναι «γαλάζιοι» υποψήφιοι δήμαρχοι. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος έχει μείνει εκτός πολιτικών και κομματικών ιδιοτήτων τα τελευταία χρόνια, παραμένει πάντως ενεργός και μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν ήταν ο πρώτος μετά τους εκλεγμένους βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης, είχε χαράξει το δρόμο του προς την επαναδιεκδίκηση της εκλογής του στην επόμενη Βουλή.

Οι ανακατατάξεις που γίνονται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Α' Θεσσαλονίκης, η καθυστέρηση του κόμματος να επιλέξει υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, το «μπάχαλο» με τις πολλές κεντροδεξιές υποψηφιότητες, η «άγονη» περίοδος της ΔΕΘ, αλλά και η πίεση φίλων και στελεχών, οδήγησαν τον κ. Ορφανό στην απόφαση να διεκδικήσει κι αυτός το «χρίσμα» της ΝΔ για το δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως και πολλοί άλλοι, όμως φαίνεται ότι ως πρόσωπο έκανε το... κλικ στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, που ασχολείται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αποτέλεσμα πλέον να εμφανίζεται ως ο ένας από τους δυο πιθανότερους υποψήφιους δημάρχους Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της ΝΔ.

Η Voria.gr επιχειρεί ένα μίνι crash test μια head to head παράθεση των θετικών στοιχείων των δυο επικρατέστερων (τη δεδομένη χρονική στιγμή) «γαλάζιων» υποψήφιων για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Πάρις Μπίλλιας - 51 ετών:

Νέο πρόσωπο, με τεχνογνωσία και καταξιωμένος επαγγελματικά, είναι μηχανικός με δική του μελετητική και κατασκευαστική εταιρία και εξελέγη πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ το 2014. Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης από το 1999 ως το 2005 και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών από το 2009 ως το 2012. Είναι μέλος του ΔΣ του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομίας από το 2014 μέχρι σήμερα. Έχει την αναγνώριση τόσο από τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης και εκτός του συνδικαλιστικού χώρου της ΝΔ. Θεωρείται «μητσοτακικός». Συνθετικός με θετικές γνώμες σε όσους τον γνωρίζουν. Λογικά «σκοράρει» με αξιώσεις και σε ευρύτερο κοινό από το κομματικό δημιουργώντας προϋποθέσεις σύγκλισης και συγκλίσεων για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Γιώργος Ορφανός - 65 ετών:

Είναι επίσης μηχανικός. Προέρχεται από τα σπλάχνα, τον πυρήνα του κόμματος. Είναι από εκείνους που θα συσπειρώσουν την τοπική κομματική βάση και έχει «καραμανλικές» αναφορές. Σαφώς πιο αναγνωρίσιμος, με μακρά πολιτική πορεία ως βουλευτής (το 1996, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2012), ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Αθλητισμού (2004-2007) και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015. Έχει στηρίγματα στον αθλητικό κόσμο της πόλης, έχει στενή επαφή με τον τοπικό κομματικό μηχανισμό και πιθανώς θα έχει και τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ καθώς αδειάζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης, σε μια περίοδο που οι υποψήφιοι είναι υπερβολικά πολλοί... Έχει από την άλλη μικρότερη επιρροή σε ευρύτερα ακροατήρια και θα θεωρηθεί ξεκάθαρα κομματική υποψηφιότητα.