Skip to main content

Ένα εφιαλτικό σενάριο, εκεί γύρω στις αρχές του 2019

Για πότε τοποθετούν τις επόμενες – πρόωρες – εθνικές εκλογές στο επιτελείο του πρωθυπουργού; Οι προβλέψεις και το πικρό ποτήρι των σκληρών μέτρων.

Για πότε τοποθετούν τις επόμενες – πρόωρες – εθνικές εκλογές στο επιτελείο του πρωθυπουργού; Πηγές από το περιβάλλον του μιλούν για το φθινόπωρο του 2018. Και μάλλον έχουν δίκιο. Προσέξτε: Η εφαρμογή των δύσκολων μέτρων, που ψηφίστηκαν μέσω του πολυνομοσχεδίου που παραπέμπει ευθέως σε τέταρτο μνημόνιο, θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και θα κορυφώνεται από τις αρχές του 2019. Οπως είπε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «θα πρόκειται για μέτρα που θα κάνουν πολλούς να κλάψουν πολύ».

Η φράση είναι αρκούντως ...περιγράφικη και δεν έχει ανάγκη περαιτέρω «εξειδίκευσης». Ο κ.Τσίπρας, λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως δεν θα μείνει στην εξουσία για να πιεί το πικρό ποτήρι της εφαρμογής αυτών των μέτρων, αλλά θα επιχειρήσει να αποδράσει, αφήνοντας την καυτή πατάτα στον επόμενο και επενδύοντας στο γεγονός ότι «οι Ελληνες ξεχνούν εύκολα».  Δηλαδή, θα ξεκινήσει «ανένδοτο» κατά των μέτρων, που ψήφισε 1,5 χρόνο πριν, αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμόσει! Και κάπως έτσι, πιστεύει, ότι θα περιχαρακώσει δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να παραμείνει ισχυρός πολιτικός παίκτης στο μέλλον.

Πρόβλεψη; Μάλλον θα το πετύχει. Κι αν η Νέα Δημοκρατία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επόμενες εκλογές, δεν κερδίσει αυτοδυναμία, για να μπορέσει να αλλάξει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες εκλογές, τότε το πιθανότερο είναι πως ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει, μαζί με άλλους, για να τελειώσει το έργο που ...άρχισε. Τι συνεπάγονται όλα τα παραπάνω; Αναρχία, στη χειρότερη των περιπτώσεων, ακυβερνησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην καλύτερη.

Κι όλα αυτά στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Την ώρα δηλαδή που η χώρα θα προσπαθεί να επιστρέψει στην ομαλότητα, υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα του τετάρτου μνημονίου και προσπαθώντας να επιστρέψει στις αγορές, για να ξεφύγει από τον στενό κλοιό των δανειστών της. Ακούγεται λίγο εφιαλτικό το όλο παραπάνω σκηνικό, αλλά πιστέψτε μας έχει πάρα μα πάρα πολλές πιθανότητες να βγει αληθινό. Τουλάχιστον αυτό έχει διδάξει η έως τώρα εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών της κρίσης στη χώρα μας.