Skip to main content

Ένα ελληνικό project που θα αλλάξει την εικόνα των Βαλκανίων

Η κινεζική Cosco και οι Ιταλοί της Ferrovie dello Stato Italiane συζητούν για μεταξύ τους συνεργασία για εκμετάλλευση του Θριάσιου.
Σε προχωρημένες συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση της δεύτερης παραχώρησης στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο βρίσκονται η κινεζική Cosco και οι νέοι βασικοί μέτοχοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι ιταλοί της Ferrovie dello Stato Italiane. Η κινεζική εταιρεία, φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί στον κλάδο των logistics τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια με τους ιταλούς και τώρα, οι δύο πλευρές, είναι έτοιμες να κάνουν το πρώτο βήμα.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, η Cosco επιδιώκει ανάπτυξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ και προωθεί επιχειρηματικό σχεδίο για συνεργασία στο Θριάσιο, όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, όπως και των εκεί σιδηροδρομικών υποδομών. Η συνεργασία θα αφορά τη μεταφορά, προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φορτίων προερχόμενων από την Ασία στον Πειραιά. Πρόκειται δηλαδή για ένα κολοσσιαίο project, το οποίο αν κι εφόσον υλοποιηθεί τότε θα αλλάξει πολλά από τα σημερινά δεδομένα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης στο Θριάσιο έχει ενταχθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και η προκήρυξη του έχει προσδιοριστεί για το β' εξάμηνο του 2018. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μην προχωρήσει, αφού είναι προαπαιτούμενο.