Skip to main content

Ένα βήμα πιο κοντά στη λύση για το χρέος - Το βασικό σενάριο

Όλα δείχνουν ότι μπορεί και να καταστεί τελικά εφικτή μια συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup.

Παρόλο που δεν λήφθηκε ακόμα μια τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχει ένα βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι και μάλλον θα αποτελέσει τον μπούσουλα της επόμενης μέρας.

Σύμφωνα με αυτό, η λύση θα περιέχει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους – ακόμη και μέχρι 20 χρόνια – κάτι το οποίο βρίσκει επί της αρχής σύμφωνη τη γερμανική πλευρά. Το σημείο που δεν βρίσκει σύμφωνους τους Γερμανούς και θα ωφελούσε ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου, ήταν η πρόταση που υποστήριξε το ΔΝΤ για «πάγωμα» των επιτοκίων, έτσι ώστε οι αποπληρωμές να μην επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις που αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες δεκαετίες. Το Βερολίνο, επ' αυτού αντιδρά ακόμα.

Μετά και τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όλα δείχνουν ότι μπορεί και να καταστεί τελικά εφικτή μια συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ετσι, θα μπορέσουν να προχωρήσουν και οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης, καθώς κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να δώσουν το «πράσινο φως» αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Εννοείται δε ότι η εκταμίευση της δόσης είναι το «α και το ω» για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αφού με τα λεφτά της θα πληρωθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου του Ιουλίου.